Duitse politie: 1.200 vrouwen aangerand op Oudjaar

Niet alleen in Keulen werden veel vrouwen slachtoffer van aanrandingen. Ook in Hamburg ging het mis.

Archiefbeeld. Voor de Dom in Keulen demonstreert een groep tegen seksueel geweld tegen vrouwen.
Archiefbeeld. Voor de Dom in Keulen demonstreert een groep tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Foto Oliver Berg / dpa / AP

Behalve in Keulen zijn ook in Hamburg in de Oudejaarsnacht honderden vrouwen aangerand door hoofdzakelijk mannen van Noord-Afrikaanse afkomst. In totaal zijn in Duitse steden die nacht meer dan 1.200 vrouwen slachtoffer geworden van seksuele delicten. Dat blijkt uit de voorlopige balans die de Duitse federale politie (het Bundeskriminalamt, of BKA) heeft opgemaakt van de gebeurtenissen op Oudjaar.

In Duitsland en daarbuiten veroorzaakten de aanrandingen, vaak door groepjes mannen, een grote schok. In de Duitse publieke opinie versterkte de kwestie de weerstand tegen de komst van grote aantallen vluchtelingen. Aanvankelijk bestond de indruk dat veel van de daders pas aangekomen vluchtelingen waren uit Syrië, maar dat bleek slechts in enkele gevallen zo te zijn. De meeste verdachten bleken mannen van Algerijnse en Marokkaanse afkomst.

Nieuw fenomeen

Keulen werd symbool van de uit de hand gelopen Oudejaarsviering, hoewel al snel duidelijk werd dat zich ook in andere steden groepsgewijze aanrandingen hadden voorgedaan, zoals Düsseldorf en Hamburg. Nu blijken in Keulen 650 vrouwen slachtoffer te zijn geworden, in Hamburg 400.

Omdat het volgens het Bundeskriminalamt gaat om een voor Duitsland nieuw fenomeen in de criminaliteit, heeft de dienst alle gegevens van de Oudejaarsnacht uit de verschillende deelstaten en steden verzameld en in kaart gebracht. De omroepen NDR en WDR en de Süddeutsche Zeitung hebben inzage gehad in het document van 50 pagina’s en berichten erover.

Bewijs is moeilijk

De politie schat dat bij het geweld tegen vrouwen die nacht zo’n 2.000 mannen betrokken waren. Maar slechts tegen 120 is een gerechtelijk onderzoek gestart, en de verwachting is dat het daar ook bij zal blijven. In april al zei burgemeester Henriette Reeker van Keulen in NRC dat veel daders vrijuit zouden gaan, omdat het bijzonder moeilijk was bewijzen rond te krijgen.

Lees ook het hele interview met Reeker: We moeten de daders ons vrouwbeeld bijbrengen

Tot nu toe zijn niet meer dan vier mannen veroordeeld voor seksuele misdrijven bij de Oudejaarsvieringen in Duitsland. In Keulen waren de videobeelden van het plein tussen de Dom en het station van bijzonder slechte kwaliteit. Voor slachtoffers was het bovendien moeilijk om de daders later te herkennen. In Hamburg bestonden wel goede beelden met herkenbare gezichten, met name gemaakt door één fotograaf. Maar daarop waren de strafbare feiten niet te zien, omdat de vrouwen in de menigte veelal omsingeld werden voor de mannen hun borsten, billen en kuis betastten.