Dit is de drukste plek ter wereld die niet bestaat

YouTube-kanaal Minute Earth legt uit hoe Null Island, een fictieve plek in de Atlantische Oceaan, zoveel bezoek kan trekken.

Als je afgaat op de geografische data van de digitale foto’s van talloze mensen, moet het wel één van de drukst bezochte toeristische locaties op deze planeet zijn. Niet New York, geen Caribisch eiland, ook niet de Wallen in Amsterdam. Nee, een plek zo’n 600 kilometer ten zuiden van Ghana en duizend kilometer ten westen van Gabon, ergens midden in de Atlantische Oceaan.

Kijk je echter op een kaart, dan zal je weinig hotels, restaurants of andere faciliteiten zien om toeristen te plezieren. Sterker nog, je zult nog geen miniem strookje land aantreffen waar je amper in foetushouding kunt liggen zonnebaden. Is dit dan misschien de plek waar de verloren gewaande stad Atlantis zich bevindt? Ook dat niet. Maar wel Null Island. YouTube-kanaal Minute Earth legt uit wat dat precies voor paradijselijke kaartanomalie is.

Nul en null

Null Island is een fictief eiland, dat precies op de kruising ligt van de evenaar en de nulmeridiaan. Oftewel op lengtegraad 0 en breedtegraad 0. Goed, het middelpunt van de aarde zou een grappige locatie zijn om eens naar toe te gaan, zoals het drielandenpunt, zij het dat deze locatie nogal lastig te bereiken is en er alleen maar een weerboei ligt. Toeristen wagen zich dan ook niet echt aan een boottocht, maar waarom lijkt het dan wel zo op digitale geografische data?

Dat heeft te maken met computers die een 0 soms verwarren met een null. Een null geeft in de informatica aan dat ergens gegevens ontbreken, of dat ze onbekend zijn. Dat is iets wezenlijk anders dan het getal nul. Door tik- of programmeerfouten wordt de null soms echter geïnterpreteerd als 0. En als dat bij geografische data gebeurt, kom je uit op Null Island.

Achternaam

Nou is dat nog redelijk onschuldig. Maar er zijn ook mensen met de achternaam Null. En daar kunnen computersystemen niet zo goed tegen. Dat kan lastig zijn, bijvoorbeeld als je een vliegticket wilt boeken. Een gebruiker van Reddit beweerde een paar maanden terug zijn achternaam juist bewust in Null te hebben veranderd.

De Amerikaan Raven Felix Null zegt dat het daarmee gelukt is om gratis hotelovernachtingen en huurauto’s te krijgen. Want sommige computers hebben problemen met het invoeren van zijn naam. Als zich dat voordoet zegt Null hotelmedewerkers te overtuigen het op een later moment op te lossen, maar dan is hij inmiddels al weg. Jammer voor Null dat hij dat trucje niet op ‘s werelds drukste toeristische locatie kan uitvoeren.