Conservatieve premier Turnbull van Australië kan doorregeren

Ook al is er nog geen officiële uitslag, vast staat dat premier Turnbull met de hakken over de sloot heeft gewonnen. Zijn positie is echter verzwakt.

Premier Malcolm Turnbull
Premier Malcolm Turnbull Foto Peter Parks/AFP

De drie zittende conservatieve regeringspartijen in Australië hebben de overwinning bij de Australische parlementsverkiezingen geclaimd. De coalitie zou na het tellen van driekwart van de stemmen samen 76 van de 150 zetels in het Lagerhuis hebben behaald, genoeg voor een kleine meerderheid.

Door de uitslag lijkt premier Malcolm Turnbull, leider van de Liberale Partij, alsnog door te kunnen regeren. Zijn positie is echter aanzienlijk verzwakt. Niet uit te sluiten valt dat ook binnen zijn eigen partij weer rivalen zullen proberen hem beentje te lichten. Turnbull is de vierde premier van het land in amper vier jaar.

Ook ruim een week na de verkiezingen was de exacte zetelverdeling overigens nog altijd niet bekend. Deze maandag werd er nog altijd geteld.

De leider van de grootste oppositiepartij, Bill Shorten van de Labourpartij, heeft zijn verlies echter toegegeven, meldt persbureau Reuters. „Het is duidelijk dat Turnbull en zijn coalitie een regering zullen vormen”, zei Shorten. Wel zei hij dat de bevolking „duidelijk heeft gemaakt dat ze van ons verwachten dat we samenwerken”. Ook zinspeelde de oppositieleider er al op dat er binnen een jaar opnieuw verkiezingen zouden kunnen worden gehouden.

Australiërs gingen al op 2 juli naar de stembus. Sindsdien was het wachten op de uitslag. Het tellen van de stemmen verliep uitermate chaotisch.