Bomrobot in Dallas wijst op militarisering van politie

Met een bomrobot bracht de politie in Dallas sluipschutter Micah Johnson om. Gaat de Amerikaanse politie te ver?

None

Onthoud die naam: Remotec Andros. Zo heet de ‘bomrobot’ waarmee de politie in Dallas donderdagnacht Micah Xavier Johnson doodde. De 25-jarige Johnson had toen al vijf agenten doodgeschoten en dreigde met meer geweld. Zover kwam het niet, omdat Remotec Andros, op afstand bestuurd door agenten, tot vlak bij Johnson werd gereden. Daar bracht de robot een C4-explosief tot ontploffing. Johnson overleed ter plekke.

Het was een primeur waarvan pas na een paar dagen de reikwijdte begon door te dringen. „We zagen geen andere optie”, verdedigde de politiechef van Dallas, David O. Brown, de nieuwe tactiek. De politie achtte de verdachte te gevaarlijk om te trachten hem met agenten te overmeesteren.

Remotec Andros wordt normaal gebruikt voor het opruimen van bommen en het tot ontploffing brengen van verdachte pakketjes. Fabrikant Northrop Grumman heeft de robot ontworpen voor oorlogssituaties. De robot is ongeveer anderhalve meter groot en ziet eruit als een rupsvoertuig. Hij heeft een grijparm, ingebouwde camera en microfoon. Hij kost meer dan 100.000 dollar (ruim 90.000 euro) per stuk.

Journalist Glenn Greenwald, bekend criticus van de inzet van technologie door autoriteiten, vergeleek de bomrobot op Twitter met een bewapende drone, maar „dan over de grond in plaats van door de lucht”. President Obama heeft drones veelvuldig in het buitenland ingezet om mensen te doden. Dat eiste volgens critici te veel burgerslachtoffers.

Expert Rick Nelson zei in The New York Times te vrezen dat politiekorpsen nu makkelijker gaan denken over de inzet van robots met explosieven. „In oorlog is het je doel om te doden. Het handhaven van de wet is een andere missie.”

Er is vrees voor ‘militarisering’ van de politie. Via een speciaal overheidsprogramma worden militaire wapens overgeheveld naar de politie. In 2014 klaagden betogers in Ferguson over intimidatie door zwaarbewapende agenten. Obama beval toen het overhevelingsprogramma terug te schroeven. Maar volgens cijfers van het Pentagon hebben intussen meer dan 200 politiekorpsen zeker 451 verschillende soorten bomrobots ontvangen. Waaronder dus het korps in Dallas.

    • Sam de Voogt