‘Geweldsorgie’ bij links protest

Na weken van oplopende spanningen rond een kraakpand is het zaterdagavond bij een demonstratie in Berlijn tot een harde confrontatie gekomen tussen extreem-linkse activisten en de politie. Daarbij zijn 123 agenten gewond geraakt en 86 betogers opgepakt, van wie drie wegens openlijke geweldpleging.

De verantwoordelijke senator (wethouder) Henkel sprak van „een massale, linkse orgie van geweld”. De rellen concentreerden zich rond een van de laatste grote kraakpanden in de stad, Rigaer Straße 94. Daar werd zaterdagavond een protestdemonstratie gehouden tegen de manier waarop de politie haar gezag in en rond het pand probeert te handhaven. Begin dit jaar heeft de politie een deel van het pand ontruimd. Met 1.800 man en honderden politiebusjes was de oproerpolitie paraat. De terrassen op die zwoele zomeravond zaten nog vol toen de betoging begon. Wat aanvankelijk een luidruchtige optocht van zo’n 2.000 man leek te worden, liep uit de hand toen betogers de politie met stenen, flessen en vuurwerk gingen bekogelen. Afgelopen weken hebben linkse activisten bijna iedere nacht auto’s in brand gestoken, uit onvrede met de manier waarop de stadsvernieuwing tot hoge huren en zo een andere bevolkingssamenstelling leidt. (NRC)