Conservatieve coalitie van premier Malcolm Turnbull claimt de verkiezingsoverwinning

Premier Malcolm Turnbull Foto Peter Parks/AFP

De drie zittende conservatieve regeringspartijen in Australië hebben de overwinning geclaimd bij de parlementsverkiezingen. De coalitie zou na het tellen van driekwart van de stemmen samen 76 van de 150 zetels in het Lagerhuis hebben behaald, genoeg voor een kleine meerderheid. Daardoor lijkt premier Malcolm Turnbull, leider van de Liberale Partij, door te kunnen regeren.

De leider van de grootste oppositiepartij, Bill Shorten van de Labourpartij, heeft zijn verlies toegegeven, meldt persbureau Reuters. „Het is duidelijk dat Turnbull en zijn coalitie een regering zullen vormen”, zei Shorten. Wel zei hij dat de bevolking „duidelijk heeft gemaakt dat ze van ons verwachten dat we samenwerken”.

Australiërs gingen al op 2 juli naar de stembus, maar sindsdien was het wachten op de uitslag. Het tellen van de stemmen verliep chaotisch. Van vijf zetels bleef lang onzeker welke partij ze gewonnen had. De conservatieve coalitie van Turnbull bemachtigde aanvankelijk 74 zetels, maar nu lijken van de laatste vijf onbesliste zetels er nog eens twee naar de coalitie te gaan.

Volgens de Australische kiescommissie heeft oppositiepartij Labour 69 zetels gekregen, en kleine onafhankelijke partijen vijf. Over twee zetels is nog altijd onduidelijkheid. De officiële uitslag kan nog dagen op zich laten wachten. (NRC)