Angela Eagle stelt zich kandidaat als Labour-leider

Eagle trok zich al terug uit het schaduwkabinet nadat ze het vertrouwen in huidige Labour-leider Corbyn had verloren.

Angela Eagle
Angela Eagle Foto Chris J. Ratcliffe / AFP

Angela Eagle, voormalig schaduwminister, heeft zich namens de Labour-partij beschikbaar gesteld voor het leiderschap van diezelfde partij. In haar speech zei Eagle zichzelf als een geschikte leider te zien - “I believe I can” - in tegenstelling tot de huidige leider Jeremy Corbyn, die volgens haar de partij niet voldoende leiderschap kan geven.

Tegen Corbyn werd eind juni een motie van wantrouwen ingediend. Hij zou onvoldoende gedaan hebben om een Brexit te voorkomen. Eagle stapte, net als vele andere schaduwministers, op nadat ze het vertrouwen in de huidige leider was verloren. Corbyn weigert vooralsnog echter te vertrekken.

In haar speech zei Eagle:

“I am not a Blairite, I am not a Brownite and I am not a Corbynista, I am my own woman.”

Partijverkiezingen

De kandidaatstelling van Eagle betekent dat er interne verkiezingen georganiseerd zullen worden voor het Labour-leiderschap. De secretaris-generaal van de partij, Iain McNicol, liet maandag weten dat hij nu genoeg - meer dan 51 - nominaties voor Eagle heeft ontvangen van parlementsleden om verkiezingen te organiseren.

NRC-correspondent Titia Ketelaar schrijft dat het afhangt van hoe het partijbestuur de regels interpreteert of Corbyn mee mag doen aan de verkiezingen. Als ook voor hem 51 nominaties nodig zijn, zal het moeilijk worden mee te mogen doen. Als hij echter niet verkiesbaar is, zal de achterban van de partij woedend zijn. Hoewel slechts veertig parlementsleden Corbyn nog steunden toen de motie van wantrouwen tegen hem werd ingediend, is hij nog altijd populair bij de partijleden.