Alberda stopt als technisch directeur bij zwembond

Joop Alberda verlaat de KNZB vroeger dan gepland, vanwege de slechte sfeer binnen de bond.

Joop Alberda tijdens het WK zwemmen in Kazan.
Joop Alberda tijdens het WK zwemmen in Kazan. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Joop Alberda, de Technisch Directeur van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), stapt per direct op. Dat heeft de bond maandag bekend gemaakt. Alberda gaat ook niet mee naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De voormalige volleybalcoach zou na de Spelen weggaan bij de KNZB, maar vanwege ruzie binnen de bond stapt hij al eerder op.

Alberda was sinds november 2013 technisch directeur van de bond. Hans van Goor, bestuurslid van de KNZB, gaat in Alberda’s plaats naar de Spelen in Rio. Hij zal fungeren als chef d’équipe van de Nederlandse zwemploeg.

Alberda’s positie binnen de bond was niet onomstreden. Meerdere coaches en zwemmers steunen Alberda niet, zegt sportredacteur Rob Schoof:

“Na een bericht in De Telegraaf, afgelopen mei, waarin werd gesuggereerd dat Alberda langer aan zou blijven als technisch directeur, liet topcoach Martin Truijens zich ontvallen dat hij weg zou gaan, als Alberda zou blijven. Het bericht in De Telegraaf bleek niet te kloppen, maar het kwaad was al geschied. De afwijzing van Truijens, de coach van onder anderen Sebastiaan Verschuren, was een motie van wantrouwen aan het adres van Alberda.”

Alberda zegt zelf dat hij opstapt om te voorkomen dat het gerommel binnen de bond invloed heeft op de prestaties van de zwemploeg. In een persbericht van de KNZB zegt hij:

“Ik neem dit besluit alleen vanuit het respect voor sporters die een geweldige inspanningen hebben getroost om in Rio succesvol te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de sporters er klaar voor zijn.”