Spoedzitting VN-Veiligheidsraad over dreigende oorlog in Zuid-Soedan na geweld in weekend

De VN-Veiligheidsraad zou in de nacht van zondag op maandag bijeenkomen over het escalerende geweld in Zuid-Soedan. Vice-president, en voormalig rebellenleider, Riek Machar claimde zondag dat zijn residentie in de hoofdstad Juba was aangevallen door troepen van president Salva Kiir. Bij schietpartijen tussen de rivaliserende strijdgroepen vielen het voorbije weekend ruim 200 doden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn onder de slachtoffers 33 burgers. De vrees bestaat dat het land terugvalt in een burgeroorlog. Machar en Kiir bevochten elkaar eerder in een twee jaar durende strijd die eind 2013 uitbrak en aan tienduizenden mensen het leven kostte. VN-secretaris-generaal Ban ki-moon zei zondag dat Kiir en Machar „beslissende actie” moeten ondernemen om weer meester te worden van de veiligheidssituatie in Juba. Hij droeg ze op hun troepen terug naar hun bases te dirigeren. „Ik ben zeer gefrustreerd dat ondanks toezeggingen van de Zuid-Soedanese leiders de gevechten zijn hervat”, aldus Ban. (NRC)