Vandaag in de Tour: de eerste aankomst bergop

De laatste rit voor de rustdag brengt de eerste aankomst bergop. Wie wordt gelost kan zijn achterstand niet meer goedmaken in een afdaling.

Alberto Contador reed de concurrentie op achterstand bij de rit naar Andorra in 2009. Hij won dat jaar de Tour.
Alberto Contador reed de concurrentie op achterstand bij de rit naar Andorra in 2009. Hij won dat jaar de Tour. Foto Koen van Weel / ANP

Moeilijk is de slotklim naar Andorra zondag eigenlijk niet eens. De weg naar skioord Ordino-Arcalis stijgt geleidelijk (7,2 procent) en de klim is amper tien kilometer lang. Kinderspel dus, in vergelijking met de eindeloze Tourmalet van zaterdag, of de moordende Mont Ventoux die het peloton donderdag wacht.

Wat de aankomst zo lastig maakt is de aanloop. Vanuit de start loopt de weg meteen omhoog naar de 2.072 meter hoge Port de la Bonaigua, gevolgd door de Port del Cantó (1.721m), ongeveer halverwege. En zodra de renners de grens met Andorra zijn overgestoken, moet er in nog geen vijftig kilometer liefst drie keer worden geklommen.

Fit is niemand dus nog, zodra na 166 kilometer de Arcalis opdoemt. Bovendien is de etappe tussen Vielha Val d’Aran en Andorra de eerste deze Tour die bergop eindigt. Wie wordt gelost kan zijn achterstand niet meer goedmaken in een afdaling, zoals Giant-kopman Warren Barguil vrijdag deed in de etappe naar Lac de Payolle.

De Tourwinnaar onttroond

Dat een slotklim helemaal niet steil of eindeloos hoeft te zijn om het klassement overhoop te gooien, bewijst de eerste aankomsten op Arcalis. In 1997 legde Jan Ullrich op de klim namelijk de basis voor zijn enige eindzege. Concurrenten Richard Virenque en Marco Pantani verloren meer dan een minuut. Ullrichs teamgenoot Bjarne Riis, in 1996 winnaar van de Tour, bijna drieënhalve minuut.

Gaat Chris Froome op Arcalis iets vergelijkbaars doen, door solo naar de ritzege en de gele trui te rijden? Onze wielerverslaggever Maarten Scholten denkt van niet. Volgens hem maakt Joaquim Rodriguez een goeie kans op de ritwinst in Andorra:

“Zijn wonderjaar 2012 met onder veel meer wereldbeker, Lombardije, Waalse Pijl, podium in Giro en Vuelta met vijf ritzeges in totaal – lijkt alweer zo lang geleden. Joaquim Rodriguez is 37 jaar, won dit seizoen nog niets. Sleet? Nog geen jaar geleden verpletterde hij alles en iedereen, in een beestachtige Tourrit door de Pyreneeën, met aankomst op Plateau de Beille. Zo’n rit als de etappe van zondag, met vier cols en dan aankomst op Andorra Arcalis. Vlak bij zijn vaderland, ook dat nog.”