Opnieuw tweede plaats voor Verstappen na tijdstraf Rosberg

Max Verstappen kwam zondag als derde over de finish in Engeland voor een tweede podium op rij; zijn derde van het seizoen. Zo’n drieënhalf uur later werd Nico Rosberg bestraft met straftijd waardoor de Nederlander net als vorige week in Oostenrijk als tweede geklasseerd werd.

Max Verstappen opnieuw voor zijn teamgenoot Daniel Ricciardo op het natte Silverstone.
Max Verstappen opnieuw voor zijn teamgenoot Daniel Ricciardo op het natte Silverstone. Foto AP / Luca Bruno

Max Verstappen kwam zondag als derde over de finish in Engeland voor een tweede podium op rij; zijn derde van het seizoen. Zo’n drieënhalf uur later werd Nico Rosberg bestraft met straftijd waardoor de Nederlander net als vorige week in Oostenrijk als tweede geklasseerd werd.

Hij mocht er opnieuw aan ruiken, had die tweede plaats ook zondagmiddag ook echt fysiek in handen, maar Max Verstappen kon zich op de baan uiteindelijk niet wapenen tegen het superieure materiaal van Mercedes. Terwijl Lewis Hamilton onbedreigd richting een zege voor thuispubliek reed, ging Verstappen een harde strijd aan met diens teamgenoot Nico Rosberg.

Dat het uiteindelijk de derde plaats werd, is niets waar Verstappen zich voor hoeft te schamen. Dat hij op een derde van de raceafstand brutaal het gat naar Rosbergs Mercedes dichtreed en de WK-leider dermate onder druk zette dat deze een fout maakte, zei des te meer over de aanhoudende progressie van de coureur én zijn team Red Bull Racing. Verstappen tijdens de persconferentie na afloop:

“Geweldig, een opwindende race onder verraderlijke omstandigheden. Op de natte baan ging het heel goed: ik kon inlopen op Rosberg en Hamilton en die eerste uiteindelijk ook inhalen voor de tweede plek. Eenmaal op droog asfalt kon ik hun Mercedesen nog bijhouden, het team heeft een geweldige auto afgeleverd dit weekend. Ik ben super tevreden met opnieuw een podiumplek, derde was het maximaal haalbare.”

Hard maar fair

De race op Silverstone begon nat maar onder een flauw zonnetje droogde het asfalt al gauw op. In die overgangsperiode bewees de 18-jarige Nederlander opnieuw zijn vakmanschap. Hij viel Rosberg aan, pakte de tweede positie:

Bijna twintig ronden wist Verstappen die tweede positie vast te houden: hij verdedigde hard maar fair toen de Duitser met iets meer dan tien ronden te gaan het vermogen van zijn Mercedes eindelijk juist wist aan te spreken. Het kwam uiteindelijk op puur motorvermogen aan toen Rosberg zijn tweede plek uiteindelijk wist terug te winnen.

Vooraan reed Lewis Hamilton onbedreigd naar de zege. Voor een uitzinnig thuispubliek verkleinde hij daarmee zijn achterstand op Rosberg in de strijd om het WK van 11 naar 1 punt. Verstappen drong tot het einde aan bij Rosberg, die kortstondig een versnellingsbakprobleem kende, maar kon de Duitser niet opnieuw voorbij komen. Het was tijdens die mechanische problemen dat Rosberg via de boordradio niet toegestande aanwijzingen kreeg om het euvel op te lossen. De wedstrijdleiding bestrafte hem uiteindelijk met 10 seconden tijdstraf waardoor Rosberg en Verstappen dus van positie ruilen.

Opnieuw Ricciardo geklopt

Met de derde plek in de grand prix van Groot-Brittannië pakte Verstappen na zijn zege in Spanje en de tweede plek vorige week in Oostenrijk een derde podiumplek van dit seizoen. Bovendien finishte hij opnieuw voor zijn directe concurrent; teamgenoot Daniel Ricciardo.

Verstappen is nu in de zes grands prix die hij voor Red Bull Racing reed vier keer voor Ricciardo geëindigd. Tevens passeert hij met zijn derde podiumplek zijn vader Jos die in 1994 twee podiums scoorde. Voor Rosberg, die de eerste vier races van het seizoen won, geldt dat hij nu in de laatste vijf grote prijzen de winst vier keer naar Hamilton zag gaan.

De bepalende momenten: hoe de race op Silverstone zich ontvouwde

Lewis Hamilton start voor zijn thuispubliek vanaf pole position, gevolgd door teamgenoot en bittere rivaal Nico Rosberg. Daarachter dus Max Verstappen.

gp-banner_GBR

 • De start vindt plaats om 14.00 uur. Vanwege een korte maar hevige regenbui zo’n kwartier geleden begint de wedstrijd vanuit veiligheidsoverwegingen achter de safety car.
  Twitter avatar SkySportsF1 Sky Sports F1 We’re off! The #BritishGP has started behind the safety car. Watch on #SkyF1 now: https://t.co/GGBPpNi1qk https://t.co/cdL13mx2F9
 • Ronde 5 en nog steeds safety car op de baan. Alle 22 auto’s op de full wet banden te herkennen aan de blauwe bedrukking op de wang. Het is niet uit te sluiten dat, zodra de safety car naar binnen komt en de race echt begint, coureurs direct voor een bandenwissel de pit in komen om de intermediates (groene bedrukking) te halen. Die band heeft minder profiel en daardoor meer grip, goed voor een opdrogende baan.
 • En we zijn los! Na vijf ronden achter de safety car gaat het veld vol gas. Hamilton leidt, Rosberg tweede en dan Max Verstappen. Achter hen duiken veel coureurs dus inderdaad direct de pit in. Onder meer de Ferrari’s van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen kiezen meteen voor de intermediates. Een ronde later volgt onder meer Verstappens teammaat Daniel Ricciardo.
 • Hamilton naar binnen voor de intermediates, direct gevolgd door Rosberg.
  Ook Verstappen maakt een wat langzame pitstop in een neutralisatie-periode (virtual safety car) nadat Pascal Wehrlein van de baan schoot. Iedereen nu op de intermediates en Hamilton leidt voor Rosberg, Verstappen, Sergio Perez (Force India), Ricciardo en Raikkonen. Vettel op P12.
 • Ronde 12 van 52 en Vettel is absoluut niet in z’n hum in deze natte condities. Hij rijdt rondetijden die 2,5 seconde langzamer zijn dan die van Verstappen. De Nederlander heeft op dit moment de snelste ronde gereden.
  Twitter avatar ScuderiaFerrari Scuderia Ferrari #Seb5 🎙: ‘Most of the track is still very wet ‘ #BritishGP #redseason
 • Op een kwart van de race is het gat tussen Verstappen en Rosberg 6 seconden. De Duitser heeft Hamilton op zijn beurt zo’n 4 tellen voor zich. Verstappen neemt wel afstand van Perez achter hem en staat voorlopig stevig op het podium. Het gat naar de Mexicaan is ruim 10 seconden nu.
 • Verstappen nadert Rosberg op de nu snel opdrogende baan. Zestien ronden gereden en hij zit op de achtervleugel van de Mercedes-coureur. Rosberg maakt (opnieuw) een fout onder directe druk van een tegenstander en Verstappen plaatst een geslaagde inhaalactie. P2 nu!
 • 20 ronden onderweg en het hele veld is in de afgelopen twee rondjes binnen gekomen voor slicks. Er is een droge racelijn, maar daarbuiten is de baan op sommige plekken nog erg nat. Hamilton leidt, dan Verstappen (+7 sec), Rosberg (+4), Perez (+10). Ricciardo ligt vijfde en is door teammaat Verstappen op 17 seconden achterstand gereden.
 • Halverwege de grand prix en Rosberg maakt tijd goed op Verstappen, die zojuist ook twee keer van de baan raakte op een van die verraderlijke natte plekken.

  Max heeft nog ruim 1 seconde op de WK-leider, waar er dat eerder nog 7 waren. Gaan de heren nog voor een nieuwe setje banden binnenkomen, of…?
  Twitter avatar JennieGow Jennie Gow ” I want to go to the end with these” - @LewisHamilton team radio #F1 #BritishGP @5liveSport
 • Ronde 34 van 52, op tweederde van de raceafstand, en Verstappen nu vol onder druk van Rosberg. De WK-leider zit binnen een seconde van Max en kan dus DRS inzetten: hoe kan de Nederlander zich verdedigen? Voorlopig op z’n Verstappens: fair maar hard de deur dichtgooien.
 • Vijf ronden heeft het geduurd maar het verzet van Verstappen is gebroken. Rosberg kwam er maar niet voorbij, klaagde over de defensieve manoeuvres van de Nederlander en heeft ‘m nu toch op topsnelheid weten te kloppen.

  Max meldt dat zijn achterbanden langzaam slijtage beginnen te vertonen. Nog 12 rondjes te gaan. Hamilton P1, Rosberg om 7 seconden. Verstappen heeft 15 tellen op Ricciardo die op P4 ligt.
 • Laatste 5 ronden: Hamilton leidt nog steeds, is vooralsnog niet in gevaar geweest om z’n thuiszege te verliezen. Rosberg op een kleine 6 seconden. Verstappen daar zo’n 6 tellen achter en nog steeds ruim voor op Ricciardo.
 • FINISH! Lewis Hamilton wint de grand prix van Groot-Brittannië, Nico Rosberg - die nog kort een versnellingsbakprobleem kende - uiteindelijk tweede met Max Verstappen vlak achter zich.

Uitslag grand prix van Groot-Brittannië:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 52 ronden
2. MAX VERSTAPPEN (Red Bull Racing) +8,3
3. Nico Rosberg (Mercedes) +16,9 sec
4. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing) +26,6
5. Kimi Raikkonen (Ferrari) +1.09,8
6. Sergio Perez (Force India) +1.10,0
7. Nico Hülkenberg (Force India) +1.17,7
8. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1.25,9
9. Sebastian Vettel (Ferrari) +1.31,9
10. Daniil Kvyat (Toro Rosso) +1.32,6

Stand in het WK na 10 van de 21 races:

1. Nico Rosberg 168 pnt (+15)
2. Lewis Hamilton 167 (+25)
3. Kimi Raikkonen 106 (+18)

6. MAX VERSTAPPEN 90 (+18)