Tom Dumoulin wint Tour-rit met aankomst bergop in Andorra

De Nederlander maakte onderdeel uit van een grote kopgroep en reed voor de voet van de slotklim weg. Chris Froome behoudt het geel.

Tom Dumoulin komt solo over de streep.
Tom Dumoulin komt solo over de streep. Foto Juan Medina / Reuters

Tom Dumoulin heeft een prachtige ritzege geboekt in de Tour de France. De 25-jarige Nederlander van Giant-Alpecin kwam solo aan in skioord Arcalis in Andorra. Dumoulin maakte onderdeel uit van een omvangrijke kopgroep, die de ruimte kreeg van het peloton om te strijden om de dagzege. Hij reed vlak voor de voet van de slotklim alleen weg en behield zijn opgebouwde voorsprong. De Portugees Costa werd tweede, de Pool Majka derde.

De etappe van 184,5 kilometer begon in het het Spaanse Vielha Val d’Aran en voerde over vijf zware klimmen. De finish lag op een klim van buitencategorie. Het was de eerste etappe met aankomst bergop deze Tour.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Un dernier kilomètre apocalyptique ! / An apocalyptic last kilometer! #TDF2016
https://t.co/6dPxJOwGHu

Eerder dit jaar won Dumoulin al de proloog in de Giro d’Italia. Met zijn ritzege heeft Dumoulin binnen een jaar tijd nu etappeoverwinningen in alle grote rondes geboekt. Hij is de vijfde Nederlander die in alle grote rondes een etappe heeft gewonnen, na Jean-Paul van Poppel, Gerben Karstens, Jeroen Blijlevens en Erik Breukink.Lars Boom was in 2014 de vorige Nederlander die een etappe won in de Tour de France.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Le Top 10 de l’étape / The top 10 of the stage #TDF2016 https://t.co/Rby8OQgH52

Tegenover de NOS toonde Dumoulin zich euforisch over de mooiste zege in zijn loopbaan:

“Ik had echt de pest erin vorige week. Maar de ploeg zei tegen me: Tom, het maakt niet uit, ga je ding doen. En dat heb ik gedaan. Het is gewoon gelukt. Dit was misschien wel de zwaarste rit van de Tour en ik heb het gewoon geflikt.”

Eerder deze Tour had Dumoulin zich nog niet echt goed gevoeld. Ook in deze etappe leek het erop dat hij niet om de overwinning mee zou doen. Op de voorlaatste klim werd hij gelost: “Ik ben daar mijn eigen tempo gaan rijden. Ik wist dat de anderen zich zouden gaan opblazen.”

Weinig verandering in klassement

Tussen de absolute favorieten in het klassement, ontstonden ondanks wat speldenprikken op de slotklim, geen grote verschillen. Bauke Mollema verloor wel wat tijd op klassementsleider Froome, die de gele trui makkelijk behield. Toch steeg Mollema in het klassement van de tiende naar de zevende plaats. Dat kwam onder meer door tijdsverlies van Alejandro Valverde en de Italiaan Fabio Aru. Voor de etappe van zondag stond de winnaar van de Vuelta in 2015 zesde, maar hij eindigde op bijna een minuut achterstand van klassementsleider Froome.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Le nouveau classement général / The new GC classification #TDF2016 https://t.co/wgyORNSxDI

Albert Contador, een van de favorieten om de Tour te winnen, stapte tijdens de etappe af. Hij zat met koorts op de fiets, na in de openingsweek al twee keer het asfalt van dichtbij bestudeerd te hebben. Voor de overwinning kwam hij daarom al niet echt meer in aanmerking. Opvallend was wel dat Contador in het begin van de rit, samen met landgenoot Alejandro Valverde, nog aanviel.

Maandag is een rustdag in de Tour.