Russische verspringster onder neutrale vlag naar Rio

Volgens de IAAF heeft de 25-jarige Darja Klisjina aan alle voorwaarden voldaan om dispensatie te krijgen.

Volgens het IAAF zouden er 136 amnestie-aanvragen zijn binnengekomen van Russische atleten.
Volgens het IAAF zouden er 136 amnestie-aanvragen zijn binnengekomen van Russische atleten. Foto AP / David J. Phillip

De internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft de Russische verspringster Darja Klisjina toestemming gegeven om onder de neutrale vlag deel te nemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, meldt persbureau ANP. Volgens de beoordelingscommissie heeft de 25-jarige atlete aan alle voorwaarden voldaan om dispensatie te krijgen voor de schorsing van de Russische atletiek vanwege stelselmatig dopinggebruik. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet haar deelname aan de Olympische Spelen nog wel goedkeuren.

De aanvragen van nog zeker 67 atleten waarvoor de Russische atletiekfederatie dispensatie had aangevraagd, zijn afgewezen, melden de Russen op hun website. Volgens de IAAF zouden er in totaal 136 amnestie-aanvragen zijn binnengekomen van Russische atleten. Sporttribunaal CAS buigt zich deze maand over 68 beroepszaken van atleten uit Rusland.

Eind vorig jaar bracht 800-meterloopster Joelia Stepanova samen met haar echtgenoot Vitali Stepanov het dopingnetwerk in haar land had bloot. De atlete gebruikte zelf tussen 207 en 2013 structureel doping - en werd daar ook twee jaar voor geschorst. Nadat ze het dopingschandaal onthulde, zat Stepanova twee jaar ondergedoken in de VS. Begin deze maand kreeg ze als eerste atlete groen licht van de atletiekfederatie. Daardoor kon ze deelnemen aan de Europese kampioenschappen atletiek, deze week in Amsterdam.