Parkeergarage politiebureau Dallas doorzocht na anonieme dreiging

Het politiebureau van Dallas werd zaterdagavond extra beveiligd nadat er een anonieme dreiging tegen agenten was binnengekomen.

Politieauto's omsingelen het hoofdkwartier van de politie in Dallas nadat er anonieme dreiging tegen agenten is binnengekomen.
Politieauto's omsingelen het hoofdkwartier van de politie in Dallas nadat er anonieme dreiging tegen agenten is binnengekomen. Foto Laura Buckman/AFP

Het politiebureau van Dallas is zaterdagavond lokale tijd omsingeld door SWAT-teams nadat er een anonieme dreiging tegen agenten in de Texaanse stad was binnengekomen. Na een urenlange zoektocht in de aangrenzende parkeergarage naar een verdacht persoon werd het bureau weer vrijgegeven. Er werden geen personen of verdachte pakketjes gevonden.

Twitter avatar DallasPD Dallas Police Depart Out of an abundance of caution, officers searched the garage to ensure reports of a suspicious person was thoroughly investigated.
Twitter avatar DallasPD Dallas Police Depart Search has concluded.

De beveiliging rondom het politiebureau werd zaterdag aan het begin van de avond sterk opgevoerd nadat de dreiging was binnengekomen, aldus een politiewoordvoerder tegen Reuters. Amerikaanse media berichtten vlak daarna dat er schoten waren te horen in het hoofdkwartier van de politie, maar dit bleek later een poging van agenten te zijn om een slot open te krijgen. Ook werden honden ingezet bij de zoektocht, maar er werd niets aangetroffen.

Shoot and move

Micah Xavier Johnson, de 25-jarige man die donderdagavond in Dallas vijf agenten doodschoot en er nog eens zeven verwondde, zou volgens AP in zijn tuin de schietpartij van afgelopen week hebben geoefend. In zijn huis werd een dagboek aangetroffen waarin de zogeheten ‘shoot and move’-tactiek werd beschreven, een militaire tactiek waarbij soldaten tussen het schieten door van plek naar plek bewegen om zo de indruk te geven dat er meerdere schutters zijn. Johnson paste deze techniek afgelopen donderdag toe.

In het huis van de schutter werd naast het dagboek verschillende vuurwapens, ammunitie en materialen om bommen mee te maken aangetroffen. Ook ging hij twee jaar geleden naar een lokale schietschool om militaire tactieken te oefenen. Johnson diende zes jaar in het Amerikaanse leger en werd onder meer uitgezonden naar Afghanistan.

Demonstraties

Op verschillende grote steden in de Verenigde Staten werd zaterdagavond opnieuw gedemonstreerd tegen politiegeweld en de dood van de twee zwarte Amerikanen Philando Castile in Minnesota en Alton Sterling in Baton Rouge. De meeste protestmarsen verliepen rustig, al kwamen in Baton Rouge politie en activisten van de Black Panther-beweging met elkaar in aanraking. Enkele activisten werden aangehouden.