Niet iedereen is even blij met Pokémon Go

Het razend populaire spel leidt nu al tot berovingen, overlast en zelfs de vondst van een lijk.

Foto Richard Vogel / AP

Pokémon Go, een nieuw spel waarbij smartphonegebruikers in de echte wereld op jacht kunnen naar Pokémon, is nu al één van de populairste mobiele games. Het spel maakt gebruik van augmented reality, waarbij spelelementen over de echte wereld worden getoond. Zo kan een Pokémon via de camera van een smartphone ineens over straat lopen. Ook de locatie van de gebruiker speelt een rol: spelers moeten naar plekken in de echte wereld om Pokémon te vangen of objecten te verzamelen.

In Nederland is het spel nog niet officieel beschikbaar. Vanwege overbelaste servers werd de lancering uitgesteld. Toch krijgen veel mensen het voor elkaar de app wel te installeren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een buitenlands account.

Ondanks de populariteit is niet iedereen even blij met het spelletje. Overenthousiaste Pokémonjagers leiden op sommige plekken tot overlast en criminelen gebruiken het spel om gamers van hun smartphone te beroven. Eén speler vond zelfs een lijk, met dank aan het spel.

Lees ook: Na twintig jaar heeft gamebedrijf Nintendo een hit te pakken: Pokémon Go. Spelers zoeken in hun omgeving naar virtuele monsters die in hun smartphonescherm verschijnen. Hoe werkt dat?

Berovingen

Volgens het Brabants Dagblad zijn drie Tilburgers vrijdagnacht beroofd van hun geld en smartphone toen zij om half vier ‘s nachts in een park liepen om Pokémon te vangen. Een gewapende man zag het trio en dwong hen hun kostbaarheden af te geven. In het Amerikaanse Missouri wisten overvallers zelfs spelers met een functie in het spel naar een verlaten parkeerplaats te lokken, waar vervolgens meerdere mensen beroofd werden.

Ook Boon Sheridan, de bewoner van een voormalige kerk in Massachusetts, baalt van het spel. Toeristische plekken als pleinen en kerken worden in de app aangewezen als ‘Gym’, waar spelers hun Pokémon kunnen trainen. Daardoor staan er bij Sheridan nu de hele dag door tientallen spelers voor de deur. Voor hemzelf veroorzaakt het spel niet meer dan een beetje overlast, maar hij vreest voor de gevolgen die het spel zou kunnen hebben. In veel Amerikaanse staten geldt de zogenoemde Castle Doctrine, die inhoudt dat een bewoner zijn huis zo nodig met (dodelijk) geweld mag verdedigen tegen indringers. Sheridan is bang dat een ontmoeting tussen een Pokémonspeler en een boze bewoner dodelijke gevolgen zou kunnen hebben.

Tijdens de bevalling

De Amerikaanse Jonathan Theriot is nu al zó verslaafd aan het spel, dat hij zelfs terwijl zijn vrouw lag te bevallen nog op jacht was naar Pokémon. Hij plaatste een screenshot online van een Pidgey die op het ziekenhuisbed van zijn vrouw Jessica verscheen. Jonathan kreeg het voor elkaar de vogel te vangen en Jessica beviel van een dochter, het derde kind van het stel.

De tekst loopt door onder de foto

View post on imgur.com

Tot slot vond de 19-jarige Shayla Wiggins uit Wyoming meer dan alleen een Pokémon. Toen Wiggins over een hek klom om langs een rivier nieuwe Pokémon te ontdekken, zag ze ineens een lijk langsdrijven. De politie heeft het lichaam, van een nog onbekende man, uit het water gehaald.

In Nederland heeft de politie van Amsterdam Boven IJ in een Facebookbericht gewaarschuwd dat spelers beter niet op zoek kunnen gaan naar Pokémon in politiebureaus, omdat dit de agenten van hun werk houdt. Ook moeten spelers niet vergeten op te letten bij het oversteken. “Maar als jullie dan toch buiten zijn”, schrijft de politie, “houd meteen een extra oogje in het zeil voor ons. Want voor ons geldt ook: Gotta catch ‘em all!”