Teruglezen liveblog: Portugal voor het eerst Europees kampioen

We sluiten af

Het zit erop. De finale. Dit EK. Het was vanavond allemaal niet heel erg mooi, zoals het de afgelopen maand vaak allemaal niet heel erg mooi was. Maar we hebben een winnaar: Portugal, dat dat voor het eerst ooit is. Ronaldo, die mogen we apart noemen, ook voor het eerst ooit, als aanvoerder van zijn land. We hebben treurnis en een veel te vroeg in het wild losgelaten winnaarsbus bij Frankrijk. Frankrijk, dat dit toernooi, in tegenstelling tot de laatste paar eindtoernooien, eindelijk eens tot alleen maar voetballen kwam. Frankrijk, dat nog wel de topscorer van dit EK levert: Antoine Griezmann, zes keer.

Voor nu: lees nog even rustig dit liveblog terug. Of lees het uitgebreide, lopende verslag van onze sportredacteur Bart Hinke. Dat kan hier.

Beker

Hij, Ronaldo, is het dan ook die de beker in de lucht mag hijsen. Zijn hoofd loopt rood aan. 'Vamos'. Hij scheurt waarschijnlijk het tape op zijn been er zo nog met een oerkreet vanaf.

Twitter avatar Citi973 Citi 97.3 FM .@Cristiano lifts the trophy. Portugal are champions #CitiSports https://t.co/qI0v7fo5s1

Huldiging

Portugal, met trainer Fernando Santos voorop, schudt handjes op weg naar de beker, op weg naar het bordes in het Stade de France. Ronaldo's tranen zijn nu weg. Zal hij het zuur hebben gevonden niet de wedstrijd te hebben uitgespeeld? Natuurlijk, maar hij is al belangrijk geweest dit EK. Alle reden tot vieren. Zal even door zijn hoofd spoken dat dit hem weleens 'groter' zou kunnen maken dan Messi, de Messi die nog steeds met Argentinië niets wist te winnen, de Messi die na het verliezen van de Copa America zei dan maar te stoppen met interlandvoetbal, om daar toch schoorvoetend al enigszins op terug te komen? Ach, weten wij veel waar hij aan denkt.

Video: de goal die het besliste

Waren we bijna de goal vergeten, die van Éder, de enige deze toch matige finale. Hierbij.

Statistiekje

Van de beste mensen van Gracenote Live (ex-Infostrada):

Twitter avatar GracenoteLive Gracenote Live Ronaldo & Pepe become 8th and 9th player to play AND win a CL/CC final AND a EURO final in the same year. #POR

Op z'n Ronaldo's

Ronaldo komt op z'n Ronaldo's het veld op. Dat wil zeggen: zijn shirt is uit. Terwijl 'Portugal' op de beker wordt ingegraveerd komt Ronaldo al hinkend het veld op om met zijn teamgenoten mee te vieren.

Het is VOORBIJ: Portugal Europees kampioen

Het is gedaan. Portugal is Europees kampioen, voor het eerst ooit. De Fransen liggen verslagen op het veld, Portugal, met Ronaldo, vieren deze eerste grote titel ooit. 1-0, dankzij die goal van Éder in de verlenging.

Mooie beelden

Ronaldo staat bevlogen te coachen langs de kant. Spelen kan dan niet meer, maar hij blijft een aanvoerder, een leider.

Twee minuten

Zoveel komt erbij. Zoveel staat er tussen Portugal en de eerste winst op een groot mondiaal toernooi. De ontbrekende titel van Ronaldo.

Mogen we even cynisch doen?

Met Portugal, een nieuwe Europees kampioen (als in: werd nog nooit eerder Europees kampioen), zou je een EK-winnaar hebben die opvallend genoeg:

- Geen poulewedstrijd wist te winnen (drie keer gelijk)
- Maar één wedstrijd na negentig minuten wist te winnen (tegen Wales)

Dat kun je knap noemen.

GOAL! Dan toch. Portugal

Dan toch. Jullie dachten ook dat penalty's onvermijdelijk waren, maar nee. Éder. Vlak nadat Quaresma - die ene met het halve MoMa in zijn kapsel - de lat raakte, is daar Éder. Prachtig met de binnenkant van buiten de zestien. Lloris duikt nog naar de linkerhoek, maar de bal is te strak. 1-0 Portugal, en dat zonder Ronaldo.

Eder bijna

Hugo Lloris moet voor het eerst écht ingrijpen. Éder torent boven de Franse verdedigers uit na een Portugese corner. Hij kopt goed in, maar Lloris redt goed. Beste kans voor Portugal deze wedstrijd wellicht.

Portugal, experts in verlengen

We zijn begonnen aan de verlenging. Onbekend terrein voor de Fransen dit toernooi, al hun wedstrijden waren klaar binnen 90 minuten. Portugal daarentegen heeft er al twee verlengingen op zitten, tegen Kroatië, in die wedstrijd waar we het nooit meer over zullen hebben, en tegen Polen. Één keer liep het uit op penalty's, tegen Polen.

Rensenbrinkje

Rensenbrink. Rensenbrink. Meerdere mensen op Twitter is het al opgevallen: Gignac deed inderdaad een Rensenbrinkje. Rob Rensenbrink raakte namens Oranje in de finale van 1978 tegen Argentinië op eenzelfde wijze de paal zo laat in de wedstrijd, toen bij een 1-1-stand. We weten allemaal hoe die wedstrijd afliep.

De paal

Bijna was daar toch een goal, voor Frankrijk in dit geval. Gignac raakt de paal. Geluk voor Portugal. Nee, we gaan toch de verlenging in, zo lijkt het. Nog twee minuten.

Een vermakelijk EK

We zijn nog niet klaar, maar blikken alvast wel terug. Op het EK als geheel. Lees hier waarom het volgens ons ondanks het vaak matige voetbal toch een vermakelijk EK was.

Hè, hè, we zijn wakker

Nu komen de kansen. Sissoko haalt uit van buiten de zestien. Niets mis mee, maar niet moeilijk genoeg voor de prima keepende Rui Patricio. Het blijft 0-0. En we zijn een kleine tien minuten verwijderd van een verlenging.

Video: de veldbestormer

Toch nog beelden van de veldbestorming. En wat voor. Nee, we keuren dit gedrag niet goed, maar hebben wel respect voor deze turnkunsten.

VIDEO: Idiot On The Field at Euro 2016 final performs gymnastics routine https://t.co/8Nyuls2Ry7 pic.twitter.com/ZbIihzpCoA

— Deadspin (@Deadspin) 10 juli 2016

Wat spektakel, nu ook van Portugal

Portugal krijgt tot twee keer toe een kans. Eerst Nani, daarna Quaresma met een omhaal. Maar geen goal.

Giroud eruit, Gignac erin

Olivier Giroud, drie goals dit EK, verlaat het veld namens Frankrijk en wordt vervangen door André-Pierre Gignac. Bij Portugal verlaat de 18-jarige Renato Sanches het veld voor Éder.

Wat gaat Portugal doen?

Frankrijk domineert, hoewel de wedstrijd er nog niet een is waar je je kleinkinderen over tientallen jaren over zou vertellen. Weer wat kleine steekjes in het strafschopgebied van de Portugezen, en nu een goede kans voor Giroud. De vraag is wat Portugal gaat doen: proberen 120 minuten de 0-0 te houden en dan voor penalty's te gaan? Ze zijn er bedreven in.

Een nieuwe beste kans

Nee, het was even niet het aanzien waard, de wedstrijd, maar dan opeens is daar Antoine Griezmann, weer hij, die voor iemand van zijn lengte toch ongelofelijk hoog kan komen en al koppend een uitstekende kans op de 1-0 krijgt. De bal suist net over.

Payet eruit

Dimitri Payet, zo belangrijk in de groepsfase, verlaat het veld in de 57ste minuut. Hij wordt vervangen door Kingsley Coman, meteen belangrijk met een pass op Griezmann, die kan schieten.

Iemand het veld op

Denken we, want Frank Snoeks zegt het. Van de FIFA mogen we dit zoals gewoonlijk niet zien. Zou deze veldbestormer op zoek zijn geweest naar Ronaldo, die eerder dit toernooi nog opvallend vriendelijk met een collegaveldbestormer op de foto ging? Was een uitzichtloze poging geweest, gezien de situatie. De wedstrijd is weer hervat.

Weer Rui Patricio

Die goed, al is het nu meer 'goed genoeg' ingrijpt bij potentieel gevaarlijk moment voor Frankrijk vanuit corner.

We zijn weer begonnen

Niet met dezelfde 22 waar we mee begonnen om 21.00 uur - Ronaldo is immers geblesseerd uitgevallen - maar wel de 22 die de eerste helft eindigden.

Traangas bij Eiffeltoren

De politie heeft vanavond supporters die tegen de regels in probeerden de overvolle fanzone bij de Eiffeltoren binnen te komen uiteengedreven met traangas, meldt persbureau Reuters. Rond 19 uur was de maximumcapaciteit van 90.000 mensen al bereikt.

De oproerpolitie in Parijs bij de Eiffeltoren.

De oproerpolitie in Parijs bij de Eiffeltoren. Foto Alain Jocard/AFP


Rust: 0-0

Het is rust in het Stade de France. Stand: 0-0. Frankrijk is wel de beste ploeg, kreeg kansen via topscorer Antoine Griezmann en de door alles en iedereen heen beukende Moussa Sissoko. En het is dan wel 0-0, eigenlijk staat Portugal toch achter. Cristiano Ronaldo moest per brancard van het veld. Hij probeerde na een tik van Dimitri Payet tot twee keer toe weer op te staan, maar het ging niet. In tranen vertrok hij, handen voor zijn gezicht.

Nog een klein hoogtepuntje: het Portugees van Frank Snoeks. Geeft toch een beetje authenticiteit mee. Het is natuurlijk Fie-goe, niet Fi-goo. En zo horen we het graag.

Het gaat een beetje veel over de mot

Terwijl Portugal nog staat na te trillen van het verlies van zijn ster, gaat het op Twitter bijzonder veel over...de mot. Die van Ronaldo. Hij heeft al een paar Twitteraccounts.

Dit was dan wel weer een aardige tweet, want je zou bijna vergeten dat Colombiaan James Rodriguez werd aangevallen door een beduidend groter insect.

Twitter avatar davidschneider David Schneider “Call that moth an insect? *This* is an insect!’ - James Rodriguez. https://t.co/JQVukwBbYj

Sissoko met een kans

Frankrijk is de betere ploeg, nog steeds. Het is maar de vraag of Portugal de klap van het missen van Ronaldo überhaupt nog te boven gaat komen. Intussen weer een kans voor de Fransen, nu Moussa Sissoko - die overigens een uitstekende eerste helft speelt - die eerst handig wegdraait en dan hard op goal schiet. Hard, maar niet geplaatst. Geen probleem voor Rui Patricio.

Video: Ronaldo en mot

Terwijl Ronaldo voor de eerste keer in tranen op het veld zat, kreeg hij gezelschap van een van de eerdergenoemde motten in het Stade de France.

15min into the final & Ronaldo is on a stretcher due to an injury. Luckily moth is there to console him #PORvsFRA pic.twitter.com/pCAmduXGFo

— Eric Severson (@seversoneric) 10 juli 2016

Ronaldo geblesseerd het veld af

Nee. Dan toch niet. Alleen Ronaldo's benen zijn al een liveblog waard. Hij gaat het veld verlaten. De aanvoerdersband gooide hij op het veld. Wisselen, gebaarde hij naar de kant. Weer tranen. Het is niet anders. Een bijzonder treurige aftocht, die je hem niet gunt.

Hij probeert het in ieder geval

Ronaldo zou zich nog liever in een rolstoel weer op het veld laten duwen en door een ploeggenoot richting elke bal worden getorpedeerd dan dat hij nu, deze EK-finale, zo vroeg het veld zou moeten verlaten. Dus staat hij er weer. Tranen weg. Blik weer strak.

Tranen bij Ronaldo

Nee, dit zijn dramatische beelden. Ronaldo, absolute ster van de Portugezen, die zo graag als aanvoerder de EK-titel wil winnen, ligt voor de tweede keer op het veld. Duidelijk met pijn, hij laat al wat tranen vloeien. Dit zit niet goed.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport Tears from an injured Cristiano Ronaldo... #PORFRA #Euro2016Final https://t.co/yffgN01SPG

De oproerpolitie in Parijs bij de Eiffeltoren.

De oproerpolitie in Parijs bij de Eiffeltoren. Foto Alain Jocard/AFP


Video: de kopbal van Griezmann

Dit was bijna de 1-0 voor Frankrijk.

Incroyable long ballon de Payet repris de la tête par Griezmann avec une incroyable détente... #FRAPOR pic.twitter.com/6xLHIfbTtG

— @MediasInfos (@Mediasinfos) 10 juli 2016

Ja, Frankrijk domineert vooralsnog

Al zijn we pas twaalf minuten bezig. Maar kijk even naar deze handige graphic van de BBC:

Twitter avatar BBCSport BBC Sport #FRA are on top... Look at the average positions so far. https://t.co/rE0us9CqYD #PORFRA 📺 @BBCOne 📻 @5liveSport https://t.co/MpVBsX8kK9

En wederom

De beste kans tot nu toe, wederom van Antoine Griezmann. Een heel leep en gevaarlijk kopballetje weet Rui Patricio bijna te verrassen, maar die redt uitstekend. Uit de corner daarna kopt Olivier Giroud op goal, maar de bal gaat recht op Rui Patricio af. Geen onaardig begin.

Griezmann

Wie anders dan hij met het eerste kansje voor Frankrijk. Via links het strafschopgebied binnen, maar vervolgens raakt hij de bal verkeerd.

We zijn begonnen

Inmiddels is de finale in Saint-Denis al drie minuten van start. In het Stade de France schijnt sprake te zijn van een heuse mottenplaag. Dit even tussendoor. Nani heeft het eerste kansje van de wedstrijd namens Portugal. Zijn bal gaat hoog over.

Twitter avatar primadeluxe Tom Egbers Veld in Stade de France bezaaid met motten. https://t.co/KUnx2eKEcD

Clattenburg

Nee, zelfs geen klein beetje Nederlandse inbreng op het veld. Of een van de ballenjongens moet Nederlandse ouders hebben. Of het veld dat er ligt moet van Nederlandse makelij zijn. De Nederlander die het langst op het veld stond, was Björn Kuipers, 's lands beste scheidsrechter, maar die kwam niet verder dan de kwartfinale tussen Frankrijk en IJsland. Daarna mocht hij naar huis. Vast mede dankzij die penalty in het duel tussen Spanje en Kroatië, die misschien niet eens gegeven had moeten worden, en in ieder geval dan nog over genomen had moeten worden, want de Kroatische keeper kwam veel te snel veel te ver van de doellijn.

Nee, de finale wordt gefloten door de Engelsman Mark Clattenburg. De cream of the crop van de overkant, de man die dit jaar al de Champions League-finale tussen Atlético en Real floot. Griezmann en Ronaldo kennen hem dus al.

Feitje

De laatste tien keer dat beide landen tegenover elkaar stonden, won Frankrijk.

Twitter avatar Tussendelinies Tussen de linies Best bizar: Frankrijk won de laatste 10 duels die het tegen Portugal afwerkte. #frapor #euro2016

Griezmann vs. Ronaldo

Voordat de spelers het veld op komen nog even een korte vergelijking tussen de twee sterren van beide ploegen: Antoine Griezmann en Cristiano Ronaldo. Griezmann van Atlético Madrid, Cristiano van Real. Zes goals dit EK, drie goals dit EK, maar gedeeld EK-topscorer aller tijden.

Lees vooral dit stuk van ons over Griezmann, die al die sceptische trainers van vroeger ongelijk heeft bewezen. Of dit profiel van Ronaldo, de man die alles al won, behalve een groot toernooi met zijn land.

Twitter avatar WhoScored WhoScored.com GRAPHIC: Cristiano Ronaldo vs Antoine Griezmann #POR #FRA https://t.co/3c1Hhnoc4F

Intussen op het veld

David Guetta. Maker van het EK-nummer, het nummer dat je inmiddels al bijna niet meer kan horen. Maar dat geldt wellicht voor meer nummers van David Guetta.

Twitter avatar VTMStadion Stadion David Guetta zorgt voor de sfeer in het Stade de France met zijn EK-lied "This one's for you" #EURO2016 https://t.co/XOvlGRENXj

De bus staat al klaar

Voor het geval Frankrijk wint. Merci.

Twitter avatar Le_Figaro Le Figaro #FRAPOR Le bus de la victoire de l'équipe de France est ... déjà prêt https://t.co/PlBXBg3JnE #PORFRA https://t.co/8gVHb1kBv5

De opstellingen

Naar deze 22 gaan jullie over een kwartier kijken. Belangrijk aan de kant van Portugal: Pepe, misschien wel de beste verdediger van dit toernooi, keert weer terug nadat hij de halve finale moest laten gaan vanwege een blessure.

Twitter avatar VoetbalcomNL Voetbal.com De opstellingen van de EK-finale zijn bekend! #por #fra #porfra #euro2016 https://t.co/tt5k8fNYBI

...en Portugal

Portugal kwam in de EK-finale terwijl het pas in de halve finale een wedstrijd wist te winnen na 90 minuten. Dat moet even gezegd worden, vanwege het feit dat dit bijzonder opvallend is. In de groepsfase oogde Portugal een schim van een ploeg die je zou verwachten in een grote finale: drie keer gelijk, tegen Oostenrijk, Hongarije en IJsland. Maar drie keer gelijk was wel genoeg om als een van de beste nummers drie door te gaan.

De wedstrijd tegen Kroatië in de achtste finale, een van leukste affiches van die achtste finales, werd een anticlimax die bijna 120 minuten lang, tot de goal van Quaresma, pijn deed aan de ogen van de gemiddelde voetballiefhebber. Geen overdrijving, we wachten op de eerste persoon die deze wedstrijd wel de moeite waard vond. De kwartfinale tegen Polen was in vergelijking alweer een stuk leuker. Ook daar penalty's, maar in ieder geval een beter Portugal. Wales, het verrassendste van de verrassende landen dit toernooi, kwam er vervolgens in de halve finale niet aan te pas. Mede dankzij de kopbal van een buitenaards hoog springende Ronaldo.

Hoe verliep hun EK tot nu toe? Eerst Frankrijk

Frankrijk zat in een groep met Roemenië, Zwitserland en Albanië. De openingswedstrijd tegen Roemenië, net als de finale in het Stade de France in de Parijse voorstad Saint-Dénis, werd met 2-1 gewonnen. Dimitri Payet zorgde met deze fantastische uithaal voor de beslissing. Tegen Albanië overtuigden de Fransen ook nog niet echt; pas vlak voor tijd werd er gescoord, twee keer meteen. Eerst Griezmann, de eerste van de EK-topscorer, en daarna wederom Payet. Tegen Zwitserland werd in een wedstrijd die er eigenlijk helemaal niet meer toe deed bloedeloos en doelpuntloos gelijkgespeeld.

In de achtste finale was Ierland - een van vele EK-verrassingen en bezitter van de leukste fans van dit toernooi - de tegenstander. Frankrijk kwam vroeg op achterstand, na een benutte penalty van Robbie Brady. Griezmann stelde in zijn eentje na rust orde op zaken met twee goals: 2-1. In de kwartfinale walste Frankrijk over het sympathieke IJsland heen, dat daarmee Engeland voor de tweede keer binnen een week Europa deed verlaten. In de halve finale was Frankrijk te sterk voor de onbetwiste EK-favoriet Duitsland. En weer was het Griezmann. Weer twee keer.

De ploegen op grote eindtoernooien

Frankrijk krijgt vleugels van thuisvoordeel, dat kunnen we inmiddels gerust stellen. Het land won drie grote eindtoernooien - twee EK's en een WK - waarvan er twee in eigen land plaatsvonden: het EK van 1984, het EK van de als bestuurder omstreden Michel Platini (hij maakte liefst negen goals, dan zijn die zes van Griezmann tot nu toe nog niets) en het WK van 1998. Frankrijk won ook het EK van 2000, om de hoek, in België en Nederland.

Portugal...won nog niets. Beste prestatie tot deze finale: een finaleplaats op het EK van 2004, het EK waar Portugal Nederland versloeg in de halve finale. Dat EK. En Portugal werd een keer derde op een WK, dat was in 1966.

Welkom!

Zondag 10 juli, het hoogtepunt voor de voetballiefhebbers van de wereld, het einde van de maandlange martelgang voor de chauvinistische Nederlanders met langdurige wrokgevoelens: de finale van het EK voetbal in Frankrijk. Een wedstrijd tussen het gastland, dat eindelijk weer een ploeg heeft waar talent en het uitblijven van interne strubbelingen wel degelijk samengaan, en Portugal, dat langzaam, heel, heel, heel langzaam in dit toernooi is gegroeid. Gedurende de avond krijg je van ons updates.