Italië vangt Jemeniet uit Guantánamo Bay op

Fayiz Ahmad Yahia Suleiman zat meer dan veertien jaar vast. Er zijn nu nog 78 gevangenen op de Amerikaanse legerbasis in Cuba.

Een wachttoren op de basis van Guantánamo Bay.
Een wachttoren op de basis van Guantánamo Bay. Foto Mladen Antonov / AFP

Italië heeft op verzoek van de VS een Jemenitische gevangene uit Guantánamo Bay tot het land toegelaten. Dat meldt persbureau Reuters.

Over Fayiz Ahmad Yahia Suleiman werd zes jaar geleden al besloten dat hij Guantánamo mocht verlaten, maar geen land bleek tot nu toe bereid hem op te nemen. Amerika vindt het onverantwoord gevangenen naar Jemen terug te sturen, wegens de instabiele situatie, maar neemt zelf ook geen enkele gevangene op.

“De Verenigde Staten zijn de regering van Italië zeer erkentelijk voor de aanhoudende hulp bij het sluiten van het detentiecentrum bij Guantánamo Bay,” aldus Lee Wolosky, de speciale gezant die belast is met de sluiting van ‘Gitmo’.

Suleiman zat meer dan veertien jaar opgesloten. Hij werd ervan verdacht met Al Qaeda meegevochten te hebben in Afghanistan, maar hard bewijs daarvan werd nooit gevonden.

Op dit moment zitten nog 78 gevangenen, het merendeel Jemenieten, vast in de Amerikaanse basis op Cuba. Tegen de meeste is geen officiële aanklacht ingediend. Sommigen zitten al meer dan tien jaar opgesloten, zonder vorm van proces. Verwacht wordt dat de komende weken nog tientallen worden vrijgelaten.

Ultiem plan

Het was een verkiezingsbelofte van president Obama om Guantánamo binnen een jaar na zijn verkiezing in 2008 te sluiten. Dat bleek niet te gaan, onder meer omdat het moeilijk bleek de gevangenen elders onderdak te geven. Volgens de Amerikaanse wet mogen gevangenen uit Guantánamo geen voet op Amerikaanse bodem zetten. Daarom zijn andere landen nodig om ze op te vangen. Nederland weigert dat, totdat de gevangenis dicht is. Italië nam in 2009 al twee gevangenen op.

In februari stuurde Obama een plan naar het Congres in een ultieme poging tijdens zijn presidentschap, dat dit jaar afloopt, Guantánamo nog te sluiten. Dat plan houdt onder meer in dat gevangenen die Amerika als te gevaarlijk acht om vrij te laten, worden overgeplaatst naar superbeveiligde gevangenissen in de Verenigde Staten. De Republikeinse oppositie ziet dat echter niet zitten.