‘Ik denk dat Aboutaleb blij is met ons’

Interview Jan Hamming

“Het is tijd, Ahmed, de hoogste tijd” schrijven diverse burgemeesters in een open brief aan Aboutaleb. Maar hij wil toch geen lijsttrekker worden?

Een paar weken geleden kregen alle PvdA-burgemeesters een mail van burgemeester Jan Hamming, uit Heusden. Of ze mee wilden doen aan een oproep aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Dat hij zich toch vooral moet kandideren als lijsttrekker van hun Partij van de Arbeid bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Het landsbestuur en de partij, in die volgorde, hebben iemand als hij nodig

Jan Hamming, PvdA’er en burgemeester van Heusden

Van de ongeveer tachtig PvdA’ers deden er dertien mee, Hamming zelf meegeteld. „Het is tijd, Ahmed, de hoogste tijd”, schrijven ze in een brief die de Volkskrant zaterdag publiceerde. Het is al de zoveelste aflevering van het feuilleton dat de leiderschapsstrijd in de PvdA is geworden.

Nederland heeft volgens het groepje burgemeesters een leider nodig „die mensen verenigt op de thema’s vrijheid, verantwoordelijkheid en solidariteit”. Met Aboutaleb zou de PvdA een lijsttrekker krijgen „die mensen die zich naast de samenleving voelen staan weer een stem geeft”. Jan Hamming legt uit waarom ze hun brief stuurden.

Ahmed Aboutaleb zei laatst juist dat hij niet aan een lijsttrekkersverkiezing wil meedoen. Waarom nu dan zo’n brief?

„Als burgemeester zit je in een heel lastige positie om aan zo’n referendum mee te doen. Voor de landelijk fractievoorzitter of voor een minister is zo’n strijd veel makkelijker aan te gaan. Ahmed Aboutaleb heeft als burgemeester veel te verliezen en weinig te winnen. Daarom wilden we laten weten dat wij hem graag als lijsttrekker zien. Het landsbestuur en de partij, in die volgorde, hebben iemand als hij nodig. Iemand die feilloos aanvoelt hoe je de tweedeling in de samenleving moet overbruggen. De kloof tussen arm en rijk, tussen nieuwkomers en mensen die hier al langer zijn.”

Dus u zegt, dan maar geen lijsttrekkersverkiezing, want dan kan Aboutaleb het worden?

„Ik denk dat die weg al is ingeslagen. Maar onze waarschuwing is wel dat het partijbestuur daarmee dus mogelijk de beste mensen uitsluit. Zo’n strijd zou Aboutaleb heel kwetsbaar maken.”

U stuurde een kopietje aan partijvoorzitter Hans Spekman. Wat zei hij?

„Die vindt het goed dat er discussie ontstaat. Let alleen op dat je geen mensen beschadigt, zei hij.”

Spekman en anderen aan de top van de PvdA vinden zo’n lijsttrekkersstrijd juist heel belangrijk. Je creëert daar toch draagvlak mee?

„Ik vind dat wat makkelijk. Volgens mij moeten we erop letten dat men elkaar vanuit die inner circle de bal niet te veel toespeelt. Onze oproep is geen diskwalificatie van anderen, we willen vooral de beste mensen aan het stuur van onze partij krijgen.”

Wat is er mis met huidig partijleider Diederik Samsom of Lodewijk Asscher?

„Ik laat me niet verleiden iets over Samsom en Asscher te zeggen. Onze partij is groot geworden dankzij goede bestuurders die lokaal weten wat er speelt. Verdorie, zeiden wij, als je bekijkt hoe het gaat met Nederland, dan is het zó urgent dat wij nu de juiste leider krijgen.”

U bent niet bang voor het ‘Cohen-effect’ bij Aboutaleb, dat hij in het landelijke debat niet overeind blijft?

„We hebben ook goede ervaringen met lokale bestuurders die naar Den Haag kwamen. Kijk naar Joop den Uyl en Willem Drees. En omgekeerd, ministers die de partij een nederlaag bezorgden, denk aan Ad Melkert. Al die vergelijkingen, daar moeten we overheen stappen.”

Wist Ahmed Aboutaleb van uw plan?

„Ja. Ik heb hem niet meer gesproken nadat de brief publiek is geworden, maar hij wist ervan. Ik denk dat hij blij is met elke steun, maar hij maakt natuurlijk zijn eigen afweging en dat begrijpen wij ook.”