EK-goud Nederlandse vrouwen op 4×100 meter

De ploeg, met Dafne Schippers, won voor Groot-Brittannië en Duitsland. Sifan Hassan werd tweede op de 1.500 meter.

Slotloopster Naomi Sedney komt juichend over de streep.
Slotloopster Naomi Sedney komt juichend over de streep. Foto Mathias Schrader / AP

De Nederlandse vrouwen hebben in een tijd van 42.04 de Europese titel gepakt op de 4×100 meter estafette. Het betekende ook een Nederlands record. Dafne Schippers, eerder winnares van de individuele 100 meter op het EK atletiek in Amsterdam, maakte onderdeel uit van de ploeg. De andere loopsters waren Jamile Samuel, Tessa van Schagen en Naomi Sedney. Het Verenigd Koninkrijk eindigde als tweede, Duitsland derde.

Twitter avatar Amsterdam2016 Amsterdam 2016 #4x100m vrouwen finale: NEDERLAND EUROPEES KAMPIOEN! 2. GBR 3. GER#ECH2016

In de voorronde had de ploeg het nog moeten stellen zonder Dafne Schippers, die wat lichte last had van haar hamstring. In de finale was daar geen sprake meer van, zei ze tegen persbureau ANP:

“Een dagje rust was voor mij genoeg om hier te staan. De race was niet perfect, er kunnen altijd dingen beter, maar het was wel heel goed. Op naar meer.”

Vijfde op de medaillespiegel

Op de 1.500 meter moest Sifan Hassan genoegen nemen met het zilver. De Nederlandse leek lange tijd op weg naar winst, maar in de laatste honderd meter ging de Poolse Angelika Cichocka haar nog voorbij. Hassan moest hard haar best doen om geen derde te worden. Ze hield de Ierse Ciara Mageean twee honderdsten achter zich.

De Nederlandse mannen konden een krap halfuurtje later niet het voorbeeld van de vrouwen volgen. De ploeg moest winnaar Groot-Brittannië, nummer twee Frankrijk en nummer drie Duitsland voor zich dulden, waardoor net naast het podium werd geëindigd.

Nederland heeft nu vier gouden medailles behaald op dit kampioenschap. Churandy Martina won goud op de 100 meter bij de mannen, Dafne Schippers bij de vrouwen en Anouk Vetter op de zevenkamp. Martina was ook de snelste op de 200 meter, maar werd gediskwalificeerd omdat hij buiten zijn baan had gelopen.

In de medaillespiegel eindigde Nederland uiteindelijk als vijfde. Naast de vier gouden en één zilveren medaille werden ook twee bronzen plakken behaald. Ignisious Gaisah werd derde bij het verspringen, Liemarvin Bonevacia op de 400 meter.