Duizenden Venezolanen via geopende grens naar Colombia

In augustus 2015 sloot Venezuela de grens, maar hij werd zondag twaalf uur lang geopend om de voedselschaarste te verlichten.

Venezolanen gaan de grens met Colombia over via de Simon Bolivar-brug.
Venezolanen gaan de grens met Colombia over via de Simon Bolivar-brug. Foto Carlos Eduardo Ramirez / Reuters

De Venezolaanse regering heeft zondag besloten de grens met Colombia twaalf uur lang te openen. Venezolanen kunnen daardoor het buurland in om voedsel en medicijnen te kopen. Duizenden bewoners van de grensstreek hebben dat in de eerste uren daadwerkelijk gedaan, meldt persbureau AFP.

Vorige week braken zo’n 500 vrouwen al door de grensovergang om te proberen voedsel uit Colombia mee naar huis te nemen. Venezuela heeft te lijden onder een enorme economische crisis. Daardoor hebben veel gezinnen te weinig te eten.

In augustus vorig jaar besloot president Maduro van Venezuela de grens met Colombia echter te sluiten. Volgens hem was dat om Colombiaanse rebellen en bendes tegen te houden. Ook werd veel gesubsidieerd voedsel Colombia in gesmokkeld via de grensovergang.

De grensovergang tussen Venezuela en Colombia

Oplaaiend geweld

Venezuela is afhankelijk van de import van voedsel, omdat het zelf weinig produceert, maar sinds de olieprijzen sterk gedaald zijn - de belangrijkste inkomstenbron van Venezuela - wordt dat steeds lastiger. Veel mensen nemen de socialistische president Maduro de crisis kwalijk.

Grote droogte zorgt daarnaast voor een elektriciteits- en watercrisis. Noodmaatregelen waren in de afgelopen maanden vaak nodig, zoals het beperken van elektriciteitsgebruik tot een paar uur per dag en het verkorten van de werkweek van ambtenaren tot twee dagen.

Nu de nood zo hoog is, wordt Venezuela steeds gewelddadiger en wordt er veel geplunderd. Er zijn talloze ontvoeringen voor losgeld en zelfs moorden. Het IMF berekende dat er dit jaar tot wel 500 procent inflatie kan zijn. Mensen moeten in de rij liggen voor de supermarkt om het beetje voedsel dat er is te kunnen bemachtigen.

Referendum

De oppositie probeert intussen van Maduro af te komen. In juni waren er al twee miljoen van de benodigde vier miljoen handtekeningen verzameld om een referendum te organiseren dat ertoe moet leiden dat Maduro kan worden afgezet. Maduro wil daar echter niks van weten.

Als het referendum niet nog dit jaar plaatsvindt, mag de vicepresident de rest van zijn ambtsperiode uitzitten, mocht Maduro worden afgezet. Dat wil de oppositie niet. Zij willen compleet nieuwe verkiezingen en zijn daarom gebaat bij een zo snel mogelijk gehouden referendum.