Dodental gevechten Zuid-Soedan stijgt naar 272

Afgelopen week braken nieuwe gevechten tussen legerfracties uit. Onder de doden zijn 33 burgers.

Ontheemde kinderen wachten in een vluchtelingenkamp in Wau in Zuid-Soedan totdat ze geregistreerd kunnen worden door het Rode Kruis.
Ontheemde kinderen wachten in een vluchtelingenkamp in Wau in Zuid-Soedan totdat ze geregistreerd kunnen worden door het Rode Kruis. Foto Charles Lomodong/AFP

Het aantal mensen dat is omgekomen door gevechten in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba is toegenomen tot 272. Onder hen zijn 33 burgers, zo heeft een bron binnen het ministerie van volksgezondheid tegen Reuters gezegd.

Afgelopen week braken gevechten uit tussen troepen die loyaal zijn aan president Salva Kiir en manschappen die trouw zijn aan zijn politieke tegenstander, de vicepremier Riek Machar. Beiden ontkennen te weten waardoor de bloedige gevechten zijn ontstaan. Die begonnen donderdag in de hoofdstad. Beide leiders ontmoetten elkaar daarna om een oplossing te bespreken, maar tegelijkertijd braken nieuwe vuurgevechten uit.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag in een spoedzitting bijeen om het oplaaien van het geweld te bespreken.

Vredesverdrag niet nageleefd

Beide partijen hebben afgelopen jaar een vredesverdrag ondertekend. Daarbij beloofden de legerfracties samen te zullen werken, maar daar is vooralsnog niets van terecht gekomen. De troepen zijn streng gescheiden van elkaar door de hoofdstad gestationeerd. De VN hebben aangegeven ernstig gealarmeerd te zijn door de gevechten. Men vreest dat het land wordt teruggestort in een burgeroorlog.

Lees meer over de treurige staat van Zuid-Soedan: Vijf jaar Zuid-Soedan, vijf jaar ellende

Zuid-Soedan bestond zaterdag vijf jaar, maar het was moment om vrolijk te zijn. Zo leidt de helft van de bevolking honger, is eenvijfde ontheemd en is de vorige bloedige burgeroorlog net afgelopen. Die brak in 2013 uit en duurde meer dan tweeënhalf jaar. Duizenden mensen kwamen daarbij om. De oorlog begon ook door een conflict tussen Kiir en Machar, nadat de eerste de tweede had ontslagen.