Conservatieve coalitie claimt Australische verkiezingen

De coalitie van drie partijen zou 76 van de 150 zetels hebben behaald. Oppositiepartij Labour heeft het verlies toegegeven.

Zittend premier Malcolm Turnbull claimt de overwinning bij de Australische parlementsverkiezingen.
Zittend premier Malcolm Turnbull claimt de overwinning bij de Australische parlementsverkiezingen. Foto Peter Parks/AFP

De drie zittende conservatieve regeringspartijen hebben de overwinning geclaimd in de Australische parlementsverkiezingen. De coalitie zou na het tellen van driekwart van de stemmen samen 76 van de 150 zetels in het Lagerhuis hebben behaald, genoeg voor een kleine meerderheid. Daardoor lijkt premier Malcolm Turnbull, leider van de Liberale Partij, door te kunnen regeren.

De leider van de grootste oppositiepartij, Bill Shorten van de Labourpartij, heeft zijn verlies toegegeven, meldt Reuters. “Het is duidelijk dat Turnbull en zijn coalitie een regering zullen vormen”, zei Shorten. Wel zei hij dat de bevolking “duidelijk heeft gemaakt dat ze van ons verwachten dat we samenwerken”.

Australiërs gingen al op 2 juli naar de stembus, maar sindsdien was het wachten op de uitslag. Tellingen van de stemmen verliepen chaotisch en over zeker vijf zetels bleef lange tijd onzekerheid over welke partij ze gewonnen had. De conservatieve coalitie van Turnbull bemachtigde in eerste instantie 74 zetels, maar nu lijken van de laatste vijf onbesliste zetels er nog eens twee naar de coalitie te gaan.

Volgens de Australische kiescommissie heeft oppositiepartij Labour 69 zetels gekregen, en kleine en onafhankelijke partijen vijf. Over twee zetels is nog altijd onduidelijkheid. De zetelverdeling is nog niet officieel bevestigd. Ook is nog niet zeker hoe lang het zou duren tot de definitieve uitslag bekend is; dat kan volgens AP zowel dagen als weken duren.

Onverwacht

Gezien de kleine marges zijn er voor de Conservatieven nu twee opties: of ze gaan in de komende regeringsperiode van drie jaar regeren met een minimale meerderheid, of ze kiezen voor een minderheidsregering waarbij ze steun zoeken van onafhankelijke en kleine partijen.

Turnbull was de vierde Australische premier in 2,5 jaar. Lees meer over de problemen in de Australische politiek: Australië dankt ‘draaideurpremier’ af

De overwinning betekent niet dat het hosanna is voor de Australische Conservatieven. De partijen - de Liberale partij, de LNP en de Nationale Partij - hadden een meerderheid van 90 zetels voorafgaand aan de verkiezingen, en weinigen hadden het verlies van ruim tien zetels aan zien komen. De liberale premier Turnbull had de verkiezingen juist uitgeschreven omdat hij dacht meer zetels te kunnen veroveren. Daarnaast kampt Turnbull met een verdeelde partij en Senaat.