Cliff Richard sleept BBC en politie voor de rechter

“Mijn leven is op z’n kop gezet en mijn reputatie was onnodig beschadigd”, schrijft de zanger op Facebook.

"Ik zou niet willen dat iemand anders hetzelfde overkomt, in het openbaar of niet", schreef de zanger op zijn Facebook.
"Ik zou niet willen dat iemand anders hetzelfde overkomt, in het openbaar of niet", schreef de zanger op zijn Facebook. AFP / Drian Dennis

Cliff Richard (75) heeft een officiële aanklacht ingediend tegen BBC en de South Yorkshire politie, zo staat te lezen op de Facebook van de zanger. Volgens de Britse krant Mail on Sunday zou Richard daarbij 1 miljoen pond (1,17 miljoen euro) schadevergoeding eisen.

De politie deed in 2014 een inval in zijn huis. De televisiezender filmde de inval en zond de beelden live uit. Zijn huis werd binnengevallen omdat de zanger beschuldigd werd van seksueel misbruik. Vier (destijds minderjarige) mannen beweerden tussen 1958 en 1983 te zijn misbruikt door Richard. De zanger heeft zelf altijd ontkend en is nooit gearresteerd. Ook werkte hij vrijwillig mee aan de verhoren van de politie.

Reputatie onnodig beschadigd

Op Facebook schrijft de zanger dat hij wil weten of het “gerechtvaardigd” en “proportioneel was”. Ook vertelt de zanger dat het hem niet alleen om hemzelf gaat:

“Het is niet alleen voor mij persoonlijk belangrijk, maar op veel grotere schaal. Mijn leven is daadwerkelijk op z’n kop gezet en mijn reputatie, wereldwijd, was onnodig beschadigd. Ik zou niet willen dat iemand anders hetzelfde overkomt, in het openbaar of niet.”

Niet aangeklaagd voor seksueel misbruik

In juni werd bekend dat de zanger niet aangeklaagd wordt voor seksueel misbruik. Daarvoor was te weinig bewijs. Het onderzoek naar het vermeende seksueel misbruik duurde twee jaar. De politie van South Yorkshire bood hier haar excuses voor aan.

In een verklaring liet Richard toen weten altijd te hebben geloofd in zijn onschuld:

“Ik heb volledig samengewerkt met het onderzoek en begrijp dan ook niet hoe het zo lang heeft kunnen duren tot dit punt bereikt werd.”

Richard staat bekend als een van de grootste Engelse popsterren aller tijden. In zijn jonge jaren werd hij ook wel “de Britse Elvis Presley” genoemd, en is bekend van de hits Summer Holiday en Living Doll. In zijn muzikale carrière haalde Richard veertien nummer-1-hits.