Blairs vicepremier noemt Irak-oorlog “illegaal”

Volgens John Prescott, vicepremier onder Tony Blair in 2003, gaf Blair zijn regeringsleden te weinig documenten om beslissingen te kunnen maken.

John Prescott op een archieffoto uit 2003.
John Prescott op een archieffoto uit 2003. Foto Toby Melville/Reuters

John Prescott, vicepremier onder Tony Blair ten tijde van de Britse invasie in Irak, noemt de rol van zijn regering in die oorlog “illegaal”. In een column in The Sunday Mirror zegt hij “voor de rest van mijn leven met die beslissing te moeten leven”.

Prescott verwijst naar toenmalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan, die in 2004 zei dat omdat het bewerkstelligen van een nieuw regime het daadwerkelijke doel van de invasie bleek te zijn, het een illegale oorlog was. Prescott:

“Met groot verdriet en boosheid geloof ik nu dat hij gelijk had.”

Volgens Prescott gaf Blair in 2003 zijn regeringsleden te weinig documenten om beslissingen te kunnen maken. Bovendien zouden rapporten van de veiligheidsdiensten gebaseerd zijn om discussies op recepties en bevooroordeelde bronnen. Prescott zegt zelf te hebben aangedrongen op een VN-resolutie voordat de Britten zich met een oorlog in Irak zouden inlaten, iets waarmee Blair instemde. Blair zou echter later op eigen houtje besloten hebben de Amerikanen bij een invasie te steunen.

Chilcot-rapport

Afgelopen woensdag verscheen het Chilcot-rapport over de rol van de Britten in de Irak-oorlog. De commissie stelde in een rapport van 2,9 miljoen woorden dat niet alle vreedzame oplossingen waren bekeken voordat militaire actie werd ondernomen. Ook de commissie zegt dat het besluit van Londen om met de Amerikaanse invasie mee te doen, geen dagelijkse juridische basis had.

De rol van Blair wordt in het rapport ook ter discussie gesteld. Zo zou hij tegen toenmalig Amerikaans president Bush gezegd hebben: “I will be with you, whatever”, waarna de Amerikanen besloten zonder VN-resolutie Irak binnen te vallen. Blair weigert nog altijd excuses aan te bieden voor zijn handelen omdat hij vindt dat de oorlog “terecht” was, en Irak “beter af is zonder Saddam Hoessein”.

Prescott zegt in zijn column wel zijn excuses te willen aanbieden voor de Britse invasie, met name aan de nabestaanden van de 179 Britten die in die oorlog omkwamen. Ook prijst hij Labourleider Jeremy Corbyn omdat hij namens de partij excuses heeft gemaakt.