‘Geweldsorgie’ bij links protest

Zaterdag kwam het in Berlijn tot een harde confrontatie tussen extreem-linkse activisten en de politie.

Foto AFP

Na weken van oplopende spanningen rond een kraakpand in Berlijn, is het zaterdagavond bij een demonstratie in de Duitse hoofdstad tot een harde confrontatie gekomen tussen extreem-linkse activisten en de politie. Daarbij zijn 123 agenten gewond geraakt en 86 betogers opgepakt, van wie drie wegens openlijke geweldpleging.

De verantwoordelijke senator (wethouder) Henkel sprak van „een massale, linkse orgie van geweld”. De rellen concentreerden zich rond een van de laatste grote kraakpanden in de stad, Rigaer Straße 94, in de wijk Friedrichshain. Daar werd gisteravond een protestdemonstratie gehouden tegen de manier waarop de politie haar gezag in en rond het pand probeert te handhaven. Begin dit jaar heeft de politie een deel van het pand ontruimd, waaronder een café waar een verdachte van geweldpleging had geprobeerd uit handen van de autoriteiten te blijven.

Met 1.800 man en honderden politiebusjes was de oproerpolitie zaterdagavond paraat. De terrassen op die zwoele zomeravond zaten nog vol mensen toen de betoging begon. Wat aanvankelijk alleen een luidruchtige optocht van zo’n 2.000 man leek te worden, liep uit de hand toen betogers, sommigen gemaskerd, de politie met stenen, flessen en vuurwerk gingen bekogelen.

Afgelopen weken hebben linkse activisten bijna iedere nacht auto’s in brand gestoken, uit onvrede met de manier waarop de stadsvernieuwing tot hoge huren en daardoor tot verandering van de bevolkingssamenstelling leidt.