Alberto Contador stapt uit de Tour de France

In de eerste week van de koers kwam de Spaanse klassementsrenner al twee keer ten val.

In de eerste week van de koers kwam Contador al twee keer ten val.
In de eerste week van de koers kwam Contador al twee keer ten val. Foto AFP / Keno Tribouillard

Tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) verlaat vroegtijdig de Tour de France. Met nog honderd kilometer te fietsen, stapte de Spanjaard in de ploegleiderswagen.

In de eerste week van de koers kwam Contador al twee keer ten val. De afgelopen week verloor hij meer dan drie minuten op de huidige geletruidrager Chris Froome (Sky). Hij stond twintigste in het algemeen klassement. De Spaanse klassementsrenner en favoriet voor de eindzege stapte zondagmorgen met koorts op, wist zijn ploegleider Sean Yates te melden. Koorts of niet, de Spanjaard viel in het begin van de rit aan, maar dat leidde tot niets.

Eerder al gaf Michael Morkov (Katusha), die door een valpartij nog maar met één been kon trappen, al op. Zondag stapten ook Matthieu Ladagnous (FDJ) en Mark Renshaw (Dimension Data) uit de koers. De vierde renner die zondag afstapte is de Fransman Cédric Pineau (FDJ).

Zondag is de laatste rit voor de rustdag en wordt, met drie cols van de eerste categorie, gezien als de Koninginnenrit; het zwaarst voor de renners.

In 2015 eindigde Contador vijfde in het eindklassement van de Tour de France. Het jaar ervoor moest hij opgeven nadat hij bij een val een scheenbeenbreuk opliep en niet verder kon. In 2013 werd hij vierde en in 2007 en 2009 eerder won de Spanjaard de Ronde van Frankrijk. In 2010 won Contador ook het eindklassement van de Tour, maar vanwege zijn schorsing is die overwinning hem ontnomen. In dat jaar testte hij positief op clenbuterol. Hij hield zelf altijd vol dat dat veroorzaakt werd door besmet voedsel, en niet door doping.