18 doden in Kasjmir na protesten over dood rebellenleider

De Indiase politie schoot met scherp, nadat anti-Indiase demonstranten de politie met stenen bekogelden.

Demonstranten in Kasjmir gooien stenen naar de Indiase politie.
Demonstranten in Kasjmir gooien stenen naar de Indiase politie. Foto Dar Yasin / AP

Bij ongeregeldheden in Kasjmir, een regio in de Himalaya geclaimd door zowel India als Pakistan, zijn zeker achttien doden gevallen. Onder hen zijn zeventien burgers en één politieagent, meldt persbureau AP.

Afgelopen vrijdag braken er grote protesten uit in de regio nadat een populaire rebellenleider door Indiase veiligheidstroepen was gedood. Burhan Wani was hoofd operaties van de separatistische beweging Hizbul Mujahideen. Woedende menigtes gingen ondanks een avondklok de straat op en gooiden stenen naar de Indiase politie. Volgens de Indiase zender NDTV zijn er ook twintig politiebureau’s aangevallen en wapens buitgemaakt, waarna op Indiase troepen werd geschoten.

De politie reageerde door traangas af te vuren, maar ook met scherp te schieten. Een politieman werd gedood nadat demonstranten de gepantserde wagen waar hij in zat in een rivier duwden. Tussen de tachtig en honderdtwintig burgers zouden gewond zijn geraakt, net als zo’n negentig politieagenten.

Mobiel verkeer geblokkeerd

Kasjmir is verdeeld tussen Pakistan en India, maar beide landen menen soevereiniteit te hebben over het complete gebied. Er wonen voornamelijk moslims, waarvan veel zich willen aansluiten bij het eveneens islamitische Pakistan, of onafhankelijk willen worden van het overwegend hindoeïstische India.

Rebellengroeperingen als Hizbul Mujahideen kunnen daarom op veel steun rekenen. De begrafenis van Burhan Wani, die veel jeugdige volgelingen had door zijn activiteit op sociale media, werd zondag door duizenden mensen bezocht.

Naast een avondklok hebben de Indiase autoriteiten besloten de ontvangst voor mobiele telefoons en mobiel internet te blokkeren. Zo wil India voorkomen dat mensen af kunnen spreken om te gaan demonstreren. Bedrijven en overheidsgebouwen zijn dicht wegens de ongeregeldheden.