Nieuwe burgeroorlog gevreesd na schietpartijen in hoofdstad

In de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba zijn vrijdagavond schietpartijen uitgebroken in de buurt van de ambtswoning van president Salva Kiir. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN zegt ,,ernstig bezorgd” te zijn over het oplaaiende geweld. Het geweervuur begon toen Kiir het volk zou toespreken naar aanleiding van een schietpartij donderdag tussen rivaliserende legeronderdelen in de hoofdstad, waarbij vijf regeringssoldaten om het leven kwamen. De strijd gaat tussen soldaten trouw aan president Kiir en militairen loyaal aan vice-president Riek Machar, tot voor kort rebellenleider. De vrees groeit dat het land terugvalt in een burgeroorlog. Het geweld lijkt op confrontaties in 2013 die uitmondden in een strijd waarbij tienduizenden doden vielen. (AP)