Williams wint Wimbledon en evenaart record Graf

De Amerikaanse pakt haar 22ste grandslamtitel na winst in twee sets op de Duitse Kerber : 7-5 en 6-3.

Williams met haar 22ste grandslamtitel.
Williams met haar 22ste grandslamtitel. Foto Glyn Kirk/AFP

Serena Williams heeft zaterdag haar Wimbledontitel met succes verdedigd. De Amerikaanse versloeg in de finale de Duitse Angelique Kerber in twee sets. Williams veroverde daarmee haar 22ste grandslamtitel en komt daardoor op gelijke hoogte met de Duitse Steffi Graf, recordhouder in het professionele tijdperk.

Beide speelsters gingen in de eerste set lange tijd gelijk op. De eerste elf games werden naar servicebeurt verdeeld tussen Williams en Kerber. Pas op 6-5 wist de Amerikaanse haar tegenstrever te breken en daarmee meteen de eerste set binnen te halen: 7-5.

Dat beeld veranderde niet wezenlijk aan het begin van het tweede bedrijf. Ook daarin werden de games eerlijk verdeeld tussen beide speelsters. Williams brak op 4-3 echter haar opponente en serveerde twee games later professioneel uit om de zo lang gewenste 22ste grandslamtitel binnen.

Nog niet absoluut recordhouder

Na drie verloren finales (US Open, Australian Open en Roland Garros) wist Williams op het gras van de All England Club eindelijk haar 22ste grandslamtitel te pakken. Hoewel ze daarmee het record van Graf evenaarde, moet ze nog twee grandslamfinales winnen om het absolute record te pakken. Margaret Court wist 24 titels te pakken maar deed dat deels als amateur.

Voor Williams betekende de winst in de finale zaterdag tevens haar zevende Wimbledontitel. Ook dat is geen absoluut record: de Tsjechische Martina Navratilova wist het Britse grastoernooi negen maal te winnen.