Wilders: situatie rond Brexit geeft ‘geen gelukkig beeld’

Dat zei de PVV-leider in een interview met een Belgische krant.

Wilders onlangs tijdens een Kamerdebat over de 'Brexit'.
Wilders onlangs tijdens een Kamerdebat over de 'Brexit'. Foto ANP / Bart Maat

PVV-leider Geert Wilders is niet blij met de politieke gevolgen van het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk. Verschillende politici stapten op nadat een meerderheid voor vertrek uit de Europese Unie had gekozen. Politici die voor een Brexit pleitten, bleken daar nauwelijks op geanticipeerd te hebben. „Het is inderdaad geen gelukkig beeld, ook al denk ik dat het uiteindelijk allemaal nog wel goed komt”, zegt Wilders in een gesprek met de Belgische krant Het Nieuwsblad.

“Dat Nigel Farage [leider van UKIP en EU-scepticus] meer tijd voor zichzelf wil, is prima. Maar ik zou die beslissing niet genomen hebben. Het beeld dat ze allebei [net als Boris Johnson] opgestapt zijn, is nefast [funest].”

Wilders wil via verschillende buitenlandse media het beeld neerzetten dat hij wel een plan heeft voor het geval dat Nederland ervoor kiest om uit de Europese Unie te stappen. Zo twitterde hij over interviews met het Franse persagentschap AFP en het Japanse Nippon TV. Overigens bestaat er in de Tweede Kamer nauwelijks politieke steun voor het houden van een referendum over een eventuele ‘Nexit’.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Geïnterviewd door @SimonAndries en @hannescattebeke voor @Nieuwsblad_be over de EU, Nexit en islam https://t.co/ddXBfUCE8G

‘Ik zal mijn toon eerder verharden’

Op de vraag van Het Nieuwsblad of populisten weglopers zijn, zegt Wilders:

“Ik hoef hen niet te verdedigen hoor. Laat ik het anders formuleren: als de Nederlanders volgend jaar kiezen voor een referendum en een Nexit, dan ga ik niet de week erna op het strand liggen en doen alsof er niets is gebeurd.”

Wilders is niet van plan om zijn toon te matigen om op die manier de kans te vergroten dat hij in een volgend kabinet komt. “Dat is de grootste fout van politici: een zachtere toon gebruiken om de macht te bereiken. Ik zal mijn toon eerder verharden dan verzachten. Je moet altijd het tegenovergestelde doen van wat ze verwachten dat je gaat doen.”