VGZ: beperking in keuze medicijnen leidt tot lagere prijzen

Voorkeurslijst Strenge selectie en openbare aanbesteding van medicijnen leiden tot sterke daling in de prijzen, blijkt uit een proefproject.

Foto iStock

Artsen, apothekers en longpatiënten in Zuid-Limburg hebben samen met zorgverzekeraar VGZ het aantal inhalators-met-medicijn voor longziekten teruggebracht van bijna 140 tot minder dan 40. Van de overgebleven puffers en poeders op de voorkeurslijst zijn de prijzen bij een aanbesteding gedaald tot enkele tientallen procenten.

Dit heeft VGZ, een van de vier grote zorgverzekeraars in Nederland, bekendgemaakt. De voorkeurslijst, die volgende week wordt verspreid, moet ertoe leiden dat medicijnen minder vaak – onnodig – worden voorgeschreven, beter worden gebruikt en minder geld gaan kosten. Daarom hoeft de patiënt die kiest voor een middel van de lijst, hiervoor niet te betalen via zijn eigen risico.

Lees ook het grote verhaal: Gids in doolhof van puffers en poeders

VGZ hoopt dat het Zuid-Limburgse initiatief navolging krijgt in andere regio’s in Nederland, en liefst ook met andere geneesmiddelen. Want ook voor bijvoorbeeld het remmen van maagzuur en het verlagen van cholesterol zijn er tientallen middelen die allemaal ongeveer hetzelfde doen.

Nederland telt ongeveer een miljoen longpatiënten, van wie een flink deel jaarlijks voor een half miljard euro aan medicijnen gebruikt. Welk medicijn een patiënt krijgt hangt vaak af de voorkeur van de voorschrijvende arts, die moet kiezen uit vele middelen met min of meer dezelfde werking. “Bij longziekten zijn er inmiddels voor elk medicament zes of zeven alternatieven, die allemaal verschrikkelijk op elkaar lijken”, zegt vertelt hoogleraar Geertjan Wesseling van academisch ziekenhuis MUMC+.

Wesseling heeft met andere andere longexperts een selectie gemaakt, waarbij ze steeds van elke klasse medicijnen de twee – in kwaliteit en prijs – beste middelen kozen. Fabrikanten konden daarvoor in een aanbesteding aanbiedingen doen, waarbij de prijzen soms tot 40 procent onder de oorspronkelijke prijs uitkwamen.

Enkele marktleiders zijn daarbij buiten de boot gevallen, omdat zij te duur waren. Zoals Chiesi, fabrikant van een veelgebruikte inhalator in Nederland. Een onbekende inhalator van Sandoz daarentegen heeft wel een plek gekregen op de voorkeurslijst.