Verstappen derde in kwalificatie op Silverstone

Het is Verstappens beste resultaat ooit tijdens een kwalificatie. Hamilton reed naar poleposition.

Verstappen in actie tijdens de laatste vrije training op zaterdag.
Verstappen in actie tijdens de laatste vrije training op zaterdag. Foto Adrian Dennis / AFP

Max Verstappen start zondag tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië vanaf de tweede startij. De 18-jarige Nederlander kwalificeerde zich zaterdag als derde, nadat hij eigenlijk al het hele weekend goed reed op het circuit van Silverstone. Wereldkampioen Lewis Hamilton reed in de kwalificatie naar poleposition.

Het is daarmee voor het eerst sinds zijn overstap naar Red Bull dat Verstappen in de kwalificatie sneller is dan zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Een ijzersterke respons in de richting van teambaas Christian Horner dus. Die liet in de aanloop naar dit weekeinde namelijk weten dat Verstappen vooral in de kwalificatie “nog werk moest verzetten”.

Verstappen rijdt op Silverstone zijn zesde raceweekeinde in de Red Bull. Hoewel hij vijf keer de mindere was in kwalificatie, wist de Nederlander in de race drie keer boven zijn teamgenoot te eindigen. “Daniel is heel erg snel en erg goed in kwalificeren”, reageerde Verstappen tegenover Autosport.com. Bovendien was het verschil tussen beide “niet dramatisch”, vond hij.

Uiterste poging voor Hamilton

Tegen de Mercedessen van Hamilton en Nico Rosberg was de bolide van Verstappen zaterdag echter niet opgewassen. De tweedejaars F1-coureur reed bijna een seconde trager dan de Britse drievoudig wereldkampioen. Nico Rosberg, leider in de stand om het wereldkampioenschap, eindigde op drie tiende van een seconde van zijn teamgenoot.

Hamilton had voor zijn winnende tijd overigens wel een uiterste poging nodig. Tijdens zijn eerste poging in de derde kwalificatieronde zette hij weliswaar ook de snelste tijd neer, maar die prestatie werd geschrapt omdat de coureur van Mercedes met zijn auto over de buitenlijnen van de baan was gereden. Hij had daardoor nog één kans om een tijd neer te zetten, maar reed desondanks feilloos naar poleposition.