Twee doden na neerhalen Russische helikopter in Syrië

Het toestel zou nabij Palmyra zijn neergehaald door IS-strijders, zo meldt het Russische ministerie van Defensie.

Een militair van het Syrische leger patrouilleert in de historische stad Palmyra. Ten oosten van de plaats braken IS-strijders vrijdag door de Syrische linie heen en haalden een Russische helikopter neer.
Een militair van het Syrische leger patrouilleert in de historische stad Palmyra. Ten oosten van de plaats braken IS-strijders vrijdag door de Syrische linie heen en haalden een Russische helikopter neer. Foto Louai Beshara/AFP

Twee Russische piloten zijn vrijdag omgekomen nadat hun helikopter in Syrië werd neergehaald. Volgens Moskou schoten IS-strijders op het toestel en stortte het vervolgens naar beneden. Het incident gebeurde ten oosten van de historische stad Palmyra, zo meldt persbureau AP.

De twee piloten waren volgens een verklaring van het Russische ministerie van Defensie bezig met een testvlucht boven het gebied rondom Homs. Hun toestel was beladen met een munitievoorraad. Terwijl de vliegers hun vlucht uitvoerden, braken IS-strijders juist de linie van Syrische strijdkrachten nabij Palmyra. Die deden vervolgens een beroep op de piloten om hen vanuit de lucht te ondersteunen. Toen de munitie van de Russen opraakte en ze wilden omkeren, zouden de IS-strijders hebben toegeslagen.

Het is onbekend hoeveel Russische militairen al zijn gesneuveld in Syrië. Terwijl Moskou volhoudt dat er tot nu toe tien soldaten de dood hebben gevonden, vermoedden analisten dat dat aantal veel hoger ligt. De Russische omzet in Syrië is omstreden: hoewel Poetin heeft verklaard slechts “terroristische doelen” onder vuur te willen nemen, sprakAmnesty International in een rapport begin dit jaar al over “honderden burgerslachtoffers”.

Wapenstilstand verlengd

Eerder op de zaterdag werd al bekend dat de woensdag afgekondigde wapenstilstand in Syrië met nog eens 72 uur is verlengd. Het bestand geldt voor het hele land en ging woensdag in zodat burgers met het Suikerfeest het einde van de Ramadan konden vieren. Desalniettemin zijn er berichten dat de wapenstilstand afgelopen dagen door alle strijdende partijen is geschonden. Er vielen daarbij tientallen doden, zoals zaterdag toen bij beschietingen in Aleppo 38 mensen om het leven kwamen.