Syrisch leger verlengt wapenstilstand met 72 uur

Ondanks het bestand kwamen afgelopen dagen tientallen mensen om het leven.

Mensen zoeken naar overlevenden onder het puin van een getroffen gebouw in Aleppo.
Mensen zoeken naar overlevenden onder het puin van een getroffen gebouw in Aleppo. Foto Abdalrhman Ismail / Reuters

Het Syrische leger heeft de woensdag afgekondigde wapenstilstand van 72 uur met nog eens drie dagen verlengd. Dat hebben Syrische staatsmedia zaterdag laten weten, meldt persbureau Reuters. Het bestand blijft tot 12 juli van kracht.

Het “regime van kalmte” voor het hele land ging woensdag in zodat burgers het Suikerfeest en einde van de Ramadan konden vieren. Toch werd het bestand afgelopen dagen door alle partijen geschonden, met tientallen doden als gevolg. Zaterdag vielen bij beschietingen in Aleppo nog zeker 38 doden, meldt Reuters.

Eerdere wapenstilstand

Officieel is de wapenstilstand die in februari met behulp van VN-gezant Staffan de Mistura tot stand kwam nog steeds van kracht. Terreurbewegingen als IS en Jabhat al-Nusra vallen echter niet onder dit bestand. Met hen wordt ook niet officieel onderhandeld.

Hoewel het staakt-het-vuren de eerste weken relatief succesvol was, laaide het geweld later weer op. In april verzuchtte De Mistura dat de wapenstilstand een dode letter was.