Sektarisch geweld dreigt na aanslag op shi’itische tombe Irak

Islamitische Staat heeft een dodelijke aanslag in Bagdad opgeëist. Shi’ieten zijn hiermee opnieuw doelwit van de sunnitische terreurgroep.

De aanslag op een shi’itische tombe in Irak, waarbij donderdagavond zeker 37 doden zijn gevallen, maakt een escalatie van sektarisch geweld zeer waarschijnlijk. De aanslag is opgeëist door de sunnitische terreurgroep Islamitische Staat (IS), die ook verantwoordelijk was voor de aanslag in een shi’itische wijk in Bagdad vorig weekeinde waarbij ruim 300 doden vielen.

De aanslag van donderdagavond begon met een salvo mortiergranaten die werden afgevuurd op het mausoleum van Sayid Mohammed bin Ali al-Hadi in de stad Balad Sayyid Mohammed. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf daarna op tussen de politieagenten die de ingang van de tombe bewaakten. Dit stelde een tweede zelfmoordterrorist in staat om door te stoten naar de binnenplaats van de tombe, samen met negen gewapende aanvallers. Ze begonnen te schieten op burgers die naar het mausoleum waren gekomen om Eid al-Fitr te vieren, het suikerfeest waarmee de ramadan wordt afgesloten.

De prominente shi’itische geestelijke Moqtada al-Sadr heeft zijn militie naar het mausoleum in Balad gestuurd, ongeveer 90 kilometer ten noorden van Bagdad. Al-Sadr heeft zijn militie ook ingezet in Samarra, een nabijgeleden stad waar de tombe van imam Ali al-Hadi is gesitueerd, de vader van Sayid Mohammed wiens mausoleum donderdag werd aangevallen. In 2006 werd de gouden koepel van de tombe in Samarra opgeblazen door sunnitische extremisten, wat het startschot vormde voor een sektarische burgeroorlog.

Behalve sektarisch geweld dreigt er na de aanslagen ook een nieuwe volksopstand tegen de autoriteiten. Veel Irakezen zijn woedend over de corruptie en incompetentie van de hulpdiensten en het veiligheidsapparaat. In een poging de gemoederen tot bedaren te brengen heeft premier Abadi vrijdag drie functionarissen ontslagen die verantwoordelijk waren voor de veiligheid in Bagdad. (AP, Reuters)