SCP-directeur waarschuwt voor maatschappelijke conflicten

Als politiek en bedrijfsleven niets ondernemen kunnen “maatschappelijke conflicten” uitbreken, aldus Kim Putters.

In 2012 zetten demonstranten in navolging van Occupy Wall Street een tent en protestborden op voor de beurs in Rotterdam.
In 2012 zetten demonstranten in navolging van Occupy Wall Street een tent en protestborden op voor de beurs in Rotterdam. Foto Berlinda van Dam / Hollandse Hoogte

Als politiek en bedrijfsleven niets ondernemen tegen de toenemende sociale ongelijkheid kunnen in Nederland “maatschappelijke conflicten” uitbreken.

Dat stelt directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een opiniestuk in deze krant. Met een maatschappelijk conflict doelt hij op “spanningen tussen verschillende groepen mensen, zoals we vorig jaar met protesten tegen asielzoekers hebben gezien”.

Nieuw sociaal contract

Omdat sommige groepen in de samenleving, waaronder laagopgeleide Nederlanders en Nederlanders met een Turkse en Marokkaanse achtergrond, “structureel minder meedelen in welvaart en welbevinden” nemen polarisatie, wantrouwen en onrust toe. Putters, voormalig senator voor de PvdA, roept politici en bedrijfsleven op om tot een nieuw ‘sociaal contract’ te komen die “structurele onrechtvaardigheden” in de samenleving moeten wegnemen.

Lees hier het opiniestuk van Putters: Tijd voor een nieuw sociaal contract