Schutter Dallas handelde alleen

Dat hebben de politie en burgemeester van Dallas gezegd.

Amerikanen bidden voor het hoofdkwartier van de politie van Dallas.
Amerikanen bidden voor het hoofdkwartier van de politie van Dallas. Foto Gerald Herbert / AP

De schutter die in de nacht van donderdag op vrijdag vijf politieagenten doodschoot in Dallas handelde alleen. Dat hebben de politie en burgemeester van Dallas gezegd, meldt persbureau AP.

Aanvankelijk sprak de politie nog van twee of meer sluipschutters, maar die verklaring werd later ingetrokken. Hoewel de autoriteiten geloven dat schutter Micah Xavier Johnson de enige aanvaller was, willen zij toch vervolgonderzoek doen om absoluut zeker te weten dat de man geen handlangers had.

Volgens burgemeester Mike Rawlings droeg Johnson een kogelvrij vest en een AR-15-aanvalswapen. Bij de schietpartij vielen ook zeven gewonden. Rawlings zei vrijdag dat de stad weer veilig is en dat bewoners moeten proberen hun levens weer op te pakken.

Vrijdag gingen door het hele land duizenden te mensen de straat op om te demonstreren. Er werd geprotesteerd tegen het neerschieten van de agenten, tegen geweld tegen zwarte Amerikanen of tegen geweld in het algemeen. Onder meer in New York, Atlanta, Philadelphia, Phoenix en San Francisco gingen grote groepen mensen de straat op.

‘Zo veel mogelijk witte mensen doden’

Johnson werd vrijdag uitgeschakeld door een robotbom, nadat onderhandelingen op niets waren uitgelopen. De schutter zou zo veel mogelijk witte mensen hebben willen vermoorden, uit vergelding voor het doden van zwarte burgers door politieagenten. Hij zou geen banden hebben met een terreurbeweging.

Later op de dag werd het huis van Johnson doorzocht. Daar werden wapens, munitie en materiaal om explosieven mee te vervaardigen aangetroffen. Ook vond de politie aantekeningen over gevechtstechnieken. Johnson diende van 2009 tot 2015 in het Amerikaanse leger. Hij werd van november 2013 tot juli het daaropvolgende jaar uitgezonden naar Afghanistan.

Lees hier ons liveblog van vrijdag terug

Obama keert eerder terug

President Obama keert eerder terug van een bezoek aan Europa. Het Amerikaanse staatshoofd is daar voor een NAVO-top. Obama komt zondag terug naar de VS en bezoekt dan direct Dallas.

Obama zei vrijdag dat de VS “geschokt” zijn door het geweld in Dallas. Minister van Justitie Loretta Lynch riep Amerikanen op om kalm en rationeel om te gaan met de rasgerelateerde incidenten die het land de afgelopen weken opschrikten. Zij zei dat voorkomen moet worden dat rassenstrijd “de nieuwe norm” wordt in de VS.

Meer incidenten

Behalve in Dallas werden afgelopen dagen ook op andere plekken in de VS politieagenten onder vuur genomen. Donderdag opende een man in Tennessee het vuur op een snelweg, waarbij een vrouw om het leven kwam en een onbekend aantal anderen gewond raakte. Een van de gewonden was een politieagent. De schutter zei tot zijn daad te zijn geïnspireerd vanwege politiegeweld tegen zwarte burgers.

In Ballwin in Missouri werd een agent in zijn nek geschoten bij een verkeerscontrole. In de staat Georgia belde een 22-jarige man de politie. Toen die arriveerde, schoot hij een agent neer. Het is niet bekend of de incidenten verband houden met de aanval in Dallas. Over de motieven van de twee laatstgenoemde schutters is nog niets bekend.