PvdA-burgemeesters: Aboutaleb, kandideer je

Dertien PvdA-burgemeesters roepen Aboutaleb op zich kandidaat te stellen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Burgemeester Ahmed Aboutaleb Foto Lex van Lieshout / ANP

Dertien PvdA-burgemeesters roepen de Rotterdamse burgervader Ahmed Aboutaleb zaterdag op zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Dat schrijven zij in een brief in de Volkskrant.

Volgens de PvdA’ers heeft Nederland een leider nodig die “de thermiek in de huidige samenleving aanvoelt en die de goede krachten bundelt en versterkt, maar ook de grenzen van onze rechtsstaat scherp bewaakt.” De briefschrijvers willen dat Aboutaleb Nederland verenigt en naar een mooie toekomst gidst. Het schrijven werd ondertekend door onder meer Peter Noordanus (Tilburg), Paul Depla (Breda) en Dominic Schrijer (Zwijndrecht).

In de brief worden veel bekende figuren aangehaald. “Yes, you can”, zeggen de burgemeesters met een verwijzing naar de Amerikaanse president Barack Obama. Ook een songtekst van André Hazes passeert de revue: “Het is tijd Ahmed, de hoogste tijd”.

Aboutaleb wil niet op de brief reageren, liet zijn woordvoerder later op zaterdag weten aan ANP.

Niet de eerste oproep

De burgemeesters zijn niet de eersten die Aboutaleb oproepen zich kandidaat te stellen. Onder meer partijvoorzitter Hans Spekman en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gingen hen voor.

Zelf heeft de Rotterdamse burgemeester gezegd alleen een kandidaatschap te overwegen als huidig leider Diederik Samsom terugtreedt. Hoewel laatstgenoemde zegt nog geen definitief besluit te hebben genomen over zijn toekomst, lijkt hij aan te willen blijven als lijsttrekker. Later zei Aboutaleb hoe dan ook geen lijsttrekker te willen worden.

De PvdA heeft een lijsttrekkersverkiezing uitgeschreven in een poging de slechte peilingen op te krikken. Alle andere partijen hebben hun lijsttrekker al bekendgemaakt. Het is nog niet bekend wie zich kandidaat gaan stellen. Vicepremier Lodewijk Asscher heeft zich nog niet aangemeld, maar heeft wel gezegd dat alle opties openstaan.