Baggeraar Boskalis haalt 24 schepen uit de vaart en schrapt circa 650 banen

Boskalis moet door „verslechterende marktomstandigheden” circa 650 personeelsleden ontslaan, onder wie zo’n 150 Nederlanders. Dat heeft het baggerbedrijf vrijdag bekendgemaakt. Door dalende energieprijzen en het uitblijven van nieuwe projecten in met name de ole-industrie ziet de dienstverlener zich genoodzaakt om in de komende twee jaar 24 vaartuigen uit de vaart nemen. Tien schepen bij de baggerdivisie en veertien bij de offshore-tak, die olieplatforms bouwt. Boskalis sluit gedwongen ontslagen niet uit.

In reactie op de ontslagen laat topman Peter Berdowski weten: „Wij realiseren ons terdege dat dit besluit ingrijpend is en grote sociale impact zal hebben. We zullen proberen de reductie zoveel mogelijk op te vangen middels natuurlijk verloop en herplaatsing, maar gedwongen ontslagen lijken helaas onvermijdelijk. Deze reductie van schepen en bijbehorende arbeidsplaatsen is echter noodzakelijk om Boskalis ook op termijn gezond te houden.” Na de bekendmaking van het nieuws over de ontslagen steeg het aandeel Boskalis met meer dan 2,5 procent naar 30,63 euro.

Afgelopen jaar had het baggerbedrijf een redelijk goed jaar. De winst daalde van 490 miljoen naar 440 miljoen euro, maar de omzet steeg licht van 3,17 miljard naar 3,24 miljard. Boskalis had vooral veel werk aan het verbreden van het Suezkanaal. Het verdiende ook aan het bouwen van plaforms voor windmolens op zee en het profiteerde van de sterke dollar. Boskalis zal de 24 vaartuigen slopen of verkopen.