Obama: VS zijn geschokt door geweld Dallas

Minister van Justitie roept Amerikanen op om op kalme wijze om te gaan met de recente rasgerelateerde incidenten.

President Barack Obama zei vrijdag dat de VS „geschokt” zijn door de aanval op de politie in Dallas, waarbij donderdagnacht Nederlandse tijd vijf politie-agenten werden gedood. Obama reageerde vanuit de Poolse hoofdstad Warschau waar hij een NAVO-top bijwoont.

De slachtoffers onder de politie in Dallas vielen toen schutters het vuur openden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld waarvan Afro-Amerikanen slachtoffer worden. Een van de verdachten, later geïdentificeerd als de 25-jarige Micah Xavier Johnson, zei tegen onderhandelaars van de politie ontzet te zijn door recente incidenten, met name schietpartijen waarbij zwarte verdachten door politieagenten zijn gedood. Dat gebeurde afgelopen week onder andere in Minnesota en Louisiana. Toen gesprekken met politieonderhandelaars stuk liepen, werd Johnson gedood.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal op „elke manier mogelijk” helpen bij het onderzoek naar het schietincident in Dallas. Dat zei de minister van Justitie Loretta Lynch vrijdag tijdens een persconferentie. Lynch riep Amerikanen op om op kalme wijze om te gaan met de rasgerelateerde incidenten van de afgelopen weken, en ervoor te waken dat rassenstrijd de „nieuwe norm” in het land wordt.

Zes andere agenten en een burger in Dallas raakten donderdagnacht gewond bij de schietpartij. De politie van Dallas was vrijdagavond nog bezig met het onderzoek naar mogelijk andere daders. Politiecommissaris David Brown prees de agenten die hij „bewakers van de vrijheid” noemde. Hij zei: „We gaan niet toestaan dat een lafaard, die agenten in een hinderlaag leidt, onze democratie aantast.”

Politiegeweld tegen Afro-Amerikanen leidt vaak tot grote protesten in de VS, zoals na de dood van Michael Brown in Ferguson, Eric Garner in New York, Walter Scott in South Carolina en Freddie Gray in Baltimore.

In Valdosta in de staat Georgia raakte vrijdag een agent gewond toen hij onder vuur werd genomen door een man die het alarmnummer had gebeld om een inbraak in zijn woning te melden. De politie schoot terug, waarna ook de beller van het alarmnummer gewond raakte. Het was vrijdagavond nog onduidelijk of er een verband is met het geweld tegen agenten in Dallas.