Obama: schutter Dallas was een krankzinnig individu

De Amerikaanse president ging zaterdag bij de NAVO-top in Warschau uitgebreid in op de gebeurtenissen in de VS de afgelopen dagen.

De Amerikaanse president Barack Obama tijdens een persconferentie zaterdag op de NAVO-top in Warschau.
De Amerikaanse president Barack Obama tijdens een persconferentie zaterdag op de NAVO-top in Warschau. Foto Susan Walsh/AP

President Barack Obama heeft Micah Xavier Johnson, de man die vrijdag in Dallas vijf politieagenten doodschoot, in een reactie een “krankzinnig individu” genoemd. De schutter is volgens Obama niet representatief voor de rest van de Verenigde Staten. Zijn land is “niet zo verdeeld als sommigen denken”.

Johnson opende vrijdag het vuur bij een demonstratie tegen politiegeweld tegen Zwarte Amerikanen. Daarbij werden twaalf agenten en twee burgers neergeschoten, van wie er vijf zijn overleden. De protesten volgden op twee gebeurtenissen, in Minnesota en Louisiana, eerder in de week waarbij politieagenten een zwarte man doodschoten.

De schutter werd vrijdag uitgeschakeld door een robotbom, nadat onderhandelingen op niets waren uitgelopen. Hij zou zo veel mogelijk witte mensen hebben willen vermoorden, uit vergelding voor het doden van zwarte burgers door politieagenten.

“Niet teruggeworpen in de geschiedenis”

Obama verwierp zaterdag nadrukkelijk de suggestie dat het geweld van de afgelopen week aantoont dat de VS is teruggeworpen naar enkele donkere episodes in het verleden van het land waarin raciaal geweld zich veelvuldig voordeed:

“Amerikanen van elk ras en elke achtergrond zijn terecht verontwaardigd over de onvergeeflijke aanvallen op de politie, of dat nou in Dallas is of elders in het land. Ook demonstranten en familieleden (van de slachtoffers, red.) die ernstige twijfels hebben over het optreden van de agenten hebben gezegd dat dit niet te tolereren is.”

Over schutter Johnson, een oud-gediende uit het Amerikaanse leger, zei Obama dat het een “krankzinnig individu betreft” die de zwarte bevolking van de VS niet meer vertegenwoordigt dan een witte man die vorig jaar in een kerk in Charleston het vuur opende op zwarte Amerikanen.

Wapenwet

De gebeurtenissen in Dallas vormen een nieuwe hoofdstuk in de discussie over wapenbezit voor Amerikaanse burgers. Obama is een groot voorstander van een strengere wapenwet, maar de Republikeinen, die in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid hebben, zijn tegen.

De president herhaalde zijn standpunt zaterdag. Ook zei hij dat het wapenprobleem onderdeel is van een groter probleem namelijk dat van de spanningen die de laatste jaren ontstaan tussen politieagenten en de gemeenschap die ze verdedigen. Volgens Obama is de hoeveelheid geweld in de VS veel groter dan die in vergelijkbare landen.

NAVO-top

De president deed zijn uitspraken op de NAVO-top in Warschau en had daarbij ook nog een boodschap voor zijn Europese bondgenoten. De huidige tijd vormt een test voor de verdragsalliantie: er zijn spanningen met Rusland en wereldwijd vormt het oprukkende terrorisme een grote bedreiging. Europa kan daarom rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de VS, zei Obama:

“In goede en slechte tijden kan Europa rekenen op de Verenigde Staten.”

De NAVO-landen kwamen vrijdag overeen om multinationale militaire eenheden te stationeren in Polen en de Baltische staten. Die moeten dienen als verdediging tegen mogelijke Russische agressie. De VS zal daar volgens Obama ook met een troepenmacht aan bijdragen. Wel moeten landen zich zelf ook inspannen om een financiële bijdrage te leveren aan de verdediging van het continent.