Nederlandse estafetteploegen naar finale 4×100 meter

Zowel de mannen als vrouwenequipe kwam door de series heen. Zondagavond volgen de finales.

De Nederlandse estafetteploeg kwalificeerde zich zaterdag voor de finale van de 4x100 meter.
De Nederlandse estafetteploeg kwalificeerde zich zaterdag voor de finale van de 4x100 meter. Foto Vincent Jannink/ANP

Zowel de Nederlandse estafettemannen als -vrouwen hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van de 4×100 meter. Het team met Churandy Martina, Patrick van Luijk, Giovanni Codrington en Dimitri Juliet eindigden als tweede in hun serie in een tijd van 38,78 seconden, en dat was voldoende voor kwalificatie. De vrouwenploeg, zonder de ontbrekende Schippers, werd derde in hun serie.

De Europees kampioen van 2012 op dit onderdeel, niet eens in de sterkste opstelling, kende via Martina een goede start. De wissel met Van Luijk liep goed en Codrington en Juliet maakten het werk vervolgens af. Op de totaallijst van de series eindigde Nederlander op de vijfde plaats.

Voor de vrouwenploeg verliep de kwalificatie een stuk moeizamer. Het team met Jamile Samuel, Marije van Hunenstijn, Tessa van Schagen en Naomi Sedney liep een tijd van 43,34 en dat was net voldoende voor een finaleplek. In totaal noteerde Nederland de zevende tijd in de series. Zondagavond volgen bij zowel de mannen als de vrouwen de finales. De verwachting is dat Schippers, die zich zaterdag mocht sparen, dan ook weer zal meedoen.

Europese titel voor Vetter

Nog meer mooi Nederlands atletieknieuws kwam zaterdagavond van meerkampster Anouk Vetter. Die behield op de afsluitende 800 meter haar voorsprong op de zevenkamp en behaalde zo de Europese titel op het multidisciplinaire onderdeel. Met een Nederlands record zette ze bovendien een unieke prestatie neer.