Ministers vinden hun werkdruk te hoog

Het zou goed zijn als een volgend kabinet weer uit meer bewindspersonen bestaat, omdat de werkdruk op dit moment te hoog is.

Dat zeggen bewindslieden van de coalitie en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vandaag in NRC. Vooral op de ministeries van Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie is een extra bewindspersoon nodig, zeggen ze.

Premier Mark Rutte is een groot voorstander van een kleine club bewindspersonen: zijn twee kabinetten tellen de minste bewindspersonen in decennia. Maar dat zijn er te weinig, zeggen ministers uit zijn eigen ploeg – en vooral van zijn eigen partij. Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD): „Je kunt wel vóór minder bewindslieden zijn, maar heb je dan ooit bekeken hoe ongelooflijk druk de staatssecretaris en ik het hebben?”

VVD-fractievoorzitter Zijlstra vindt dat de vertegenwoordiging van het kabinet in het buitenland structureel beter moet. Door overvolle agenda’s schiet dat er nu bij in. Ook ziet Zijlstra dat de VVD-bewindspersonen geregeld het wekelijkse topoverleg afzeggen, omdat er iets tussenkomt. „Iedere manager weet dat je rustmomenten moet inbouwen, voor als er iets onverwachts gebeurt. Die ruimte hebben zij nu niet.” Schippers: „Ik zou prominenter aanwezig willen zijn in het buitenland. Dat gaat nu niet.”

Andere bewindslieden willen meer tijd voor werkbezoeken of mediaoptredens. „Ik zou de internationale ontwikkelingen wel iets meer willen duiden, in de krant of op televisie”, zegt Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

Het afgelopen half jaar was Nederland voorzitter van de EU. Daardoor hadden bijna alle bewindslieden het extra druk, zagen zowel Zijlstra als PvdA-fractieleider Diederik Samsom. „Ze hebben het goed gedaan, maar ze hebben nu hun tong wel op de knieën liggen”, zegt Samsom.

Samsom en Zijlstra opperden vorig jaar om tussentijds op het ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie een extra bewindspersoon toe te voegen. Van die plannen kwam niks terecht. Eerder deze regeerperiode was ook al eens sprake geweest van een extra staatssecretaris op het ministerie van Defensie. Bij een volgend kabinet neemt het aantal bewindslieden hoe dan ook toe, verwachten VVD en PvdA, omdat er dan minstens vier partijen nodig zijn voor een meerderheid in de senaat.