Mee in de kopgroep, als springplank voor Kelderman

Timo Roosen (23) debuteert dit jaar met Lotto-Jumbo in de Tour de France. NRC volgt hem dagelijks om te zien hoe hij zich staande houdt in de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

Een week onderweg. Hoe voel je je?
“Vermoeid. Ik ben gisteravond even naar de osteopaat geweest voor mijn onderrug. Daar had ik vroeger ook wel eens last van en het doet pijn als ik moet aanzetten. Het is een zwakke plek. De spieren eromheen zijn ook wat verkrampt. Ik dacht: toch even laten checken. Hij heeft de boel even losgemaakt.”

En je benen, hoe zijn die?
“Als we ’s ochtends beginnen zijn ze stram. Ik merk dan echt dat ik weer even in moet komen. Het belangrijkste is dat ik goed blijf slapen en dat gaat de afgelopen nachten niet zo goed. Ik kan moeilijk in slaap komen, lig vaak tot na middernacht wakker. Waarom weet ik niet.”

@timoroosen

@timoroosen

Gisteren viel het mee, de koers was rustig. Vandaag ga je onder andere de Tourmalet over. Zenuwachtig?
“Voor zo’n rit ben ik altijd wel ietsjes zenuwachtiger dan anders, maar ik weet al wat klimmen is he, dit is niet nieuw. Ik ken alleen geen van die cols, heb ze nog nooit gereden. Ja, de namen ken ik van de televisie. Van de Tourmalet weet ik dat het een pittig klimmetje is. Dat wordt flink doortrappen.”

Er staat een kudde lama’s boven, heb ik gehoord.
“Ja, ik ook. Gelukkig houd ik van wilde dieren.”

Kun je iets over jullie plan vertellen?
“We moeten nog bespreken, maar het zou kunnen dat ik in de vlucht probeer mee te zitten.”

Timo Roosen in de spotlights!
“Ja, misschien. Het moet ook allemaal nog maar lukken natuurlijk. Het idee is om vooruitgeschoven te zitten voor Wilco. Maar ik keek net naar het routeboek, en het wordt me wel een dagje. Ik zal goed moeten blijven nadenken. Ik moet niet te gek doen vlak voor we aan de Tourmalet beginnen. Want dan ga ik het niet redden.”