Sektarisch geweld dreigt na aanslag

De aanslag op een shi’itische tombe in Irak, waarbij donderdagavond zeker 37 doden vielen, maakt escalatie van sektarisch geweld waarschijnlijk. De aanslag is opgeëist door de sunnitische terreurgroep Islamitische Staat (IS), ook verantwoordelijk voor de aanslag in een shi’itische wijk in Bagdad vorig weekeinde waarbij ruim 300 doden vielen. De jongste aanslag begon met een salvo mortiergranaten op het mausoleum van Sayid Mohammed bin Ali al-Hadi in de stad Balad. Een zelfmoordterrorist blies zich daarna op tussen politieagenten die de ingang bewaakten. Dit stelde een tweede zelfmoordterrorist in staat door te stoten naar de binnenplaats, met negen aanvallers. Ze begonnen te schieten op burgers die naar het mausoleum waren gekomen om Eid al-Fitr te vieren. De prominente shi’itische geestelijke Moqtada al-Sadr heeft zijn militie naar het mausoleum gestuurd, zo’n 90 kilometer noordelijk van Bagdad. Hij heeft zijn militie ook ingezet in het nabijgelegen Samarra, waar de tombe is van de vader van Sayid Mohammed. In 2006 werd de gouden koepel van die tombe opgeblazen door sunnitische extremisten, wat het startschot was voor een sektarische burgeroorlog. (NRC)