‘Ik vind het niet nodig om piemels en borsten te laten zien’

Merijn Soeters is winnaar van de publieksprijs in het thema ‘Naakt’ van de NRC-Kamera Express Fotowedstrijd Nederland fotografeert.

Merijn Soeters

“Dit is Eerstejaars Zwaar, een team van de studentenroeivereniging Skøll uit Amsterdam”, vertelt professioneel fotograaf Merijn Soeters (34) uit Amsterdam. “Ze staan in een pose zoals ze de boot dragen als ze die samen uit het water halen.” Soeters is met 1274 stemmen de absolute winnaar van de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand juni met als thema ‘Naakt’.

De reden voor deze foto: “De vereniging gaat verbouwen en daarvoor willen ze geld bij elkaar verzamelen. Ze bedachten: laten we een naaktkalender maken. Dit is de maand januari. Aan het hoofd staat de stuurvrouw; zij geeft de commando’s en begeleidt alles. Die boot is 19 meter lang en weegt 90 kilo, dus dat moet wel gedisciplineerd gebeuren.”

“We hadden ’s morgens vroeg afgesproken, zodat we het mooie ochtendlicht nog konden gebruiken. Het was in het begin best even spannend. Maar door de professionele manier waarop iedereen ermee omging, was de gêne er snel vanaf en liep iedereen heerlijk relaxed rond. Erg fijn dat ze als team het vertrouwen in mij gesteld hebben. Heel complimenteus eigenlijk.”

Te plat

Opvallend: op de foto, net als op de hele kalender trouwens (zie zwaargaatnaakt.nl), is geen enkel edel deeltje te zien. “Als er te veel onthuld wordt, kan het al snel te plat worden. Minder is vaak spannender. Bovendien ken ik een bepaalde fatsoensgrens: ik vind het niet nodig om piemels en borsten te laten zien; dat maakt het niks mooier en had hier ook zeker niets toegevoegd. Ik ben een esthetisch fotograaf. Ik vind het fijn als mijn fotografie iets vertelt, maar vooral als het er ook nog eens aantrekkelijk uitziet.”