Het zit nog niet mee, maar Contador wil blijven vechten

Tour de France Twee keer vallen, ruim een minuut achter op zijn concurrenten. Maar Alberto Contador denkt nog iets moois te kunnen deze Tour.

Niet eens een glimp van de lichtvoetige danser, bij het begin van een loodzwaar weekeinde in de Pyreneeën. Alberto Contador zat als onzichtbaar muurbloempje verstopt in de buik van de groep met favorieten. Nooit staand op de pedalen, geen moment en danseuse, zijn gekende stijl.

Maar zelfs een ingestorte finishboog, vlak voordat zijn groep passeerde, kon het humeur van de Spanjaard niet bederven. In het wiel van concurrenten Chris Froome en Nairo Quintana gleed hij in Lac de Payolle 4.29 minuten achter ritwinnaar Steve Cummings met een glimlach over de finish. Plan geslaagd.

Niemand hoefde het te weten, ’s ochtends bij de start in het zonovergoten L’Isle-Jourdain. Maar zelf wist Contador één ding zeker. Deze eerste etappe in het hooggebergte, over de gevreesde Col d’Aspin, zou hij niet kunnen dansen. Zoals toen hij in 2009 zijn ploeggenoot Lance Armstrong definitief onttroonde naar Arcalis en vooral Verbier. Zoals hij de afgelopen jaren met een paar venijnige pedaalslagen bergop de concurrentie tartte met kortere aanvalletjes, laatst nog in het Critérium du Dauphiné. Zijn handelsmerk, waardoor hij ook bij de start van deze Tour weer gold als topfavoriet. Lieveling van de fans, dat sowieso.

Profiteren

Maar sinds zijn valpartijen in de eerste twee etappes doet het linkerbeen niet wat hij wil. El Pistolero verloor al 48 seconden in rit twee, 33 tellen in rit vijf, bergop nota bene. „Het is zaak om nu geen tijd te verliezen”, zegt ploegleider en vertrouwensman Steven de Jongh vrijdag bij de start. Dus waarom de concurrentie wijzer maken over de fysieke gesteldheid van zijn kopman?

Froome toonde donderdag nog mededogen. „Ik win liever tijd op Contador in de bergen dan te profiteren van zijn blessures.” Maar vooral Movistar, met Quintana en de Spaanse erfvijand Alejandro Valverde, doet niets liever dan genadeloos toeslaan als het zwakheid bespeurt bij Contador.

Chris Froome toonde nog mededogen, Movistar doet niets liever dan toeslaan

Dus straalt de voormalig winnaar van Giro, Tour en Vuelta bij de start vertrouwen uit, gaat hij glimlachend op de foto met jonge fans, alsof er niets aan de hand is. „Alberto komt er langzaam een beetje door”, vertelt De Jongh rustig aan de internationale media. Uiterlijk is de schade van de valpartijen, aan de linkerschouder vooral, razendsnel verdwenen. „Hij is ook geen gewone. Ik was erbij toen het verband werd verschoond. Er is bijna niets meer van de schaafwonden te zien. Ik ken niemand die zo snel herstelt.”

Ook zonder zichtbare schade en na de gewenste status quo in de zevende etappe blijft er dit weekeinde in de Pyreneeën één groot probleem: Contador kan nauwelijks op de pedalen staan. „Hij beseft dat het heel lastig wordt”, geeft De Jongh toe. „Hij weet dat, maar legt zich er niet bij neer. ‘Ik ga ervoor vechten’, zei hij vanmorgen in de bus. Terwijl hij bijvoorbeeld voor de derde etappe bang was voor alles, de wind, de afstand. Nu is hij meer relaxed.”

Geen douche

Om de geblesseerde superster heen loopt ook niet alles vlekkeloos. Omdat de teambus kapot is, moeten de renners het doen met een gehuurde bus van ‘Martinet Voyages’. Zonder douches of luifel om bij het in- en uitfietsen te schuilen voor de brandende zon. „Maandag is de bus gepareerd”, zegt De Jong monter. Lastiger is dat Team Tinkoff volgend jaar ophoudt te bestaan en renners al volop bezig zijn met hun eigen toekomst. Intussen bemoeit eigenaar Oleg Tinkov zich meer dan ooit met alles. „Als jullie ook 27 miljoen euro investeren mogen jullie alles bepalen”, zegt de puissant rijke Rus dan tegen de ploegleiding.

De toekomst van de 33-jarige Contador en in zijn spoor De Jongh leek al voor de Tour zeker. Trek-Segafredo geldt als belangrijkste kandidaat. Maar Toursucces verhoogt de marktwaarde en hoeveel kansen komen er nog? „Alberto stond voor de Tour minimaal op hetzelfde niveau als in zijn topjaar 2014”, zegt De Jongh. „We zitten nu in een rotsituatie en moeten er zoveel mogelijk zien uit te halen. ‘Ik geloof dat ik in de Alpen nog iets moois kan laten zien’, zegt hij zelf.” Als hij eerst maar weer kan dansen.