Grote frustraties bij zwarten VS

Al voor ‘Dallas’ liepen onder Afro-Amerikanen frustraties over politiegeweld hoog op. Zichtbaarheid van het geweld leidt niet tot minder doden.

Wat de Amerikaanse popzangeres Beyoncé betreft was deze week de maat vol. Vlak voor de schietpartij in Dallas die donderdagavond het leven kostte aan vijf politiemannen, verwoordde de superster de woede over het aanhoudende politiegeweld tegen Afro-Amerikanen in de VS in een bericht op haar website.

„We zijn het spuugzat dat jonge mannen en vrouwen in onze gemeenschappen worden gedood”, schreef de zangeres naar aanleiding van de dood van twee zwarte mannen door politiekogels in de staten Louisiana en Minnesota. „We binden de strijd aan met iedereen die gelooft dat moord, of wat voor gewelddadige actie dan ook, door diegenen die de plicht hebben ons te beschermen consequent onbestraft zou moeten blijven.”

Het bericht van Beyoncé geeft de toenemende ergernis weer binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap over het feit dat zwarte Amerikanen onverminderd worden gedood door politieagenten – ondanks herhaaldelijke protesten van de burgerrechtenbeweging Black Lives Matter.

Volgens de website mappingpoliceviolence.org zijn in 2015 zeker 346 zwarte mensen omgekomen bij geweld door de politie. Meer dan 100 van hen waren ongewapend. Minder dan een derde van de zwarte mensen die door de politie zijn gedood werden verdacht van een gewelddadige misdaad. Zwarte Amerikanen lopen volgens de site drie maal zoveel kans te worden gedood door de politie dan blanke. In de eerste helft van dit jaar zijn elke maand tussen de 20 en 32 Afro-Amerikanen gedood door de politie.

De dood van Alton Sterling, een 37-jarige man uit Baton Rouge, Louisiana, en Philando Castile, een 32-jarige man in Falcon Heights, een voorstad van St. Paul, Minnesota, hebben het politiegeweld tegen zwarte mannen deze week opnieuw in het centrum van de aandacht geplaatst. Met name doordat videobeelden van beide incidenten online werden gepubliceerd, waarbij de conclusie zich opdringt dat het dodelijke geweld vermeden had kunnen worden. Direct betrokkenen bij het geweld worden zo de meest invloedrijke woordvoerders van Black Lives Matter.

De protestbeweging, die twee jaar geleden ontstond naar aanleiding van de dood van Mike Brown, een 18-jarige zwarte man in Ferguson, Missouri, legt een pijnlijke tegenstelling bloot. Aan de ene kant is het bewustzijn van het probleem enorm toegenomen, mede door virale videobeelden en acties op sociale media. „Dit is niet nieuw, wat nieuw is, is dat we in staat zijn om het aan het licht te brengen”, zei Aislinn Pulley van Black Lives Matter tegen nieuwszender Al Jazeera.

Maar aan de andere kant lijkt het aantal dodelijke incidenten niet te dalen. Pleitbezorgers van de zwarte gemeenschap rest daarom weinig anders dan het politiegeweld in toenemende mate van ontstemming te veroordelen. President Obama zei naar aanleiding van de twee jongste incidenten – maar voor de schietpartij in Dallas – dat geweld tegen zwarte mensen „een Amerikaans probleem” is. „Het is duidelijk dat deze dodelijke schietpartijen geen geïsoleerde incidenten zijn. Ze zijn symptomatisch voor de bredere uitdagingen binnen ons justitie-apparaat.”

Obama heeft een werkgroep ingesteld die met aanbevelingen is gekomen om de relatie tussen de politie en de Afro-Amerikaanse gemeenschap, die wordt gekenmerkt door wederzijds wantrouwen, te verbeteren. Het onvermogen om het tij te keren is een van de grote frustraties van zijn presidentschap.

Tegen die achtergrond zetten sterren als Beyoncé de boodschap kracht bij. Haar man, rapper Jay-Z, bracht in reactie op het geweld van deze week een protestlied uit. De Canadese zanger Drake plaatste een brief op Instagram waarin hij schreef: „Het is onmogelijk te negeren dat de relatie tussen zwarte en bruine gemeenschappen en de rechtshandhaving even gespannen is als tien jaar geleden.”

Zanger John Legend tweette na het geweld tegen de politie in Dallas: „Tegen moorden door politiemensen te zijn is niet gelijk aan voorstander te zijn van moord op politieagenten. We hebben vrede nodig in onze straten.”