Barroso aan de slag bij zakenbank

José Manuel Barroso, de voormalig voorzitter van de Europese Commissie, heeft een hoge functie gekregen bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De Portugees wordt een prominente adviseur van de internationale tak van de bank, zo meldde Goldman Sachs vrijdag.

Barroso had van 2004 tot 2014 de leiding over de Europese Commissie. Hij was in 2004 de verrassende outsider die na een langdurig beraad van de regeringsleiders van de Europese Unie als voorzitter van de Commissie naar voren werd geschoven. Zoals bij zoveel benoemingen op dit niveau was een belangrijkste verdienste van hem dat hij weinig omstreden was.

Voor zijn tijd als leider van de Europese Commissie, was Barroso premier van Portugal (2002-2004). Barroso werd in 1985 voor het eerst verkozen in het Portugese parlement en was in de zeventien jaar voor zijn premierschap ook minister en oppositieleider.

De functie die Barroso gaat bekleden bij de internationale tak van Goldman Sachs is vergelijkbaar met die van een president-commissaris in het Nederlandse bestuursmodel.

Michael Sherwood en Richard Gnodde, zijn direct collega’s bij de internationale tak van de zakenbank, zeggen over de benoeming van Barroso in een persbericht: „José Manuel brengt enorm veel inzicht en ervaring mee naar Goldman Sachs, inclusief een zeer diep begrip van Europa.” (NRC)