Geweld in Zuid-Soedan kost meer dan honderd levens

Het merendeel van de doden, ongeveer tachtig, was soldaat in het regeringsleger.

Een man doorzoekt zijn de resten van zijn huis, dat werd afgebrand tijdens de burgeroorlog.
Een man doorzoekt zijn de resten van zijn huis, dat werd afgebrand tijdens de burgeroorlog. Foto Charles Lomodong / AFP

Het geweld in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba heeft vrijdagavond aan zeker 115 mensen het leven gekost. Het gaat om soldaten van verschillende legerfracties die met elkaar in gevecht zijn, zo liet een woordvoerder van het regeringsleger aan persbureau Reuters weten. Wat de oorzaak is van de plotse gevechten, kon hij niet zeggen.

Het merendeel van de doden – ongeveer tachtig – was soldaat in het regeringsleger. De rest was lid van de legerfractie van Riëk Machar, voormalig rivaal van president Salva Kiir, en nu zelf vice-president. Ook een woordvoerder van Machar had geen verklaring voor het oplaaien van de gevechten tussen de legerfracties.

De vuurgevechten vonden plaats in de buurt van het verblijf van president Kiir, die op dat moment vredesonderhandelingen hield met Machar. Zuid-Soedan is amper bekomen van de hevige burgeroorlog die eind 2013 begon en meer dan tweeënhalf jaar duurde. In die periode kwamen duizenden mensen om het leven.

VN ernstig bezorgd

De burgeroorlog van 2013 begon eveneens met gevechten tussen legertroepen in hoofdstad Juba. Reden daarvoor was toen dat Kiir Machar ontslagen had als vice-president. Beide leiders riepen vrijdagavond op tot kalmte. Secretatis-Generaal Ban Bi-moon van de Verenigde Naties liet weten ernstig bezorgd te zijn over de nieuwe onrust.